pokonała mnie prosta pochodna
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{x}}\)
czyli:
\(\displaystyle{ f'(x)= -\frac{1}{ x^{2} }}\)
czyli:
\(\displaystyle{ f"(x)= \left(- \frac{1}{x^{2}} \right)"=?}\)
z jakiego wzoru tu skorzystać?
pochodna funkcji
- miki999
- Gość Specjalny
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
pochodna funkcji
\(\displaystyle{ \frac{1}{x^n}=x^{-n} \\}\)
A pochodna z najbardziej popularnego wzoru.
No i pewnie literówka u Ciebie, ale:
\(\displaystyle{ f"(x)= \left(- \frac{1}{x^{2}} \right)'}\)
Pozdrawiam.
A pochodna z najbardziej popularnego wzoru.
No i pewnie literówka u Ciebie, ale:
\(\displaystyle{ f"(x)= \left(- \frac{1}{x^{2}} \right)'}\)
Pozdrawiam.