Wyznacz dziedzinę funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 8 sie 2010, o 18:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Reda
- Podziękował: 5 razy
Wyznacz dziedzinę funkcji
Wyznacz dziedzinę funkcji określonej wzorem:
a) \(\displaystyle{ y=x+2}\),
b) \(\displaystyle{ y=x^2}\)
b) \(\displaystyle{ y=\frac{\sqrt{x+2}}{2x-5}}\)
c) \(\displaystyle{ y=\frac{1}{x^2-4}}\)
a) \(\displaystyle{ y=x+2}\),
b) \(\displaystyle{ y=x^2}\)
b) \(\displaystyle{ y=\frac{\sqrt{x+2}}{2x-5}}\)
c) \(\displaystyle{ y=\frac{1}{x^2-4}}\)
Ostatnio zmieniony 8 sie 2010, o 19:10 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Umieszczaj CAŁE wyrażenia matematyczne, a nie tylko ich fragmenty, między jedną parą tagów[latex] i [/latex] - zapis będzie czytelniejszy.
Powód: Umieszczaj CAŁE wyrażenia matematyczne, a nie tylko ich fragmenty, między jedną parą tagów
-
- Gość Specjalny
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Wyznacz dziedzinę funkcji
Spróbuj "na logikę": dla jakich \(\displaystyle{ x}\) wzory funkcji mają sens?
(Wykorzystaj fakty, że mianownik ułamka nie może być rony zeru, a wartość pierwiastka kwadratowego istnieje tylko dla liczb nieujemnych.)
(Wykorzystaj fakty, że mianownik ułamka nie może być rony zeru, a wartość pierwiastka kwadratowego istnieje tylko dla liczb nieujemnych.)
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 8 sie 2010, o 18:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Reda
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Wyznacz dziedzinę funkcji
to moze zaczniemy po kolei:
a) czym jest wykres podanej funkcji? // Czy sa jakies ograniczenia co do \(\displaystyle{ x}\)'ów ??
a) czym jest wykres podanej funkcji? // Czy sa jakies ograniczenia co do \(\displaystyle{ x}\)'ów ??
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 8 sie 2010, o 18:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Reda
- Podziękował: 5 razy
Wyznacz dziedzinę funkcji
Hmm graficzne przedstawienie funkcji-- 8 sie 2010, o 19:47 --i ze jesli jest\(\displaystyle{ \sqrt{}x}\) to sens ma wtedy gdy x>0
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Wyznacz dziedzinę funkcji
nie odpowiadasz na pytanie: podpunkt a. to jest prosta, nie na zadnych ograniczen co do \(\displaystyle{ x}\)'ów, wiec dziedziną bedzie \(\displaystyle{ x \in R}\)
-- 8 sierpnia 2010, 18:51 --
teraz podpunkt b) czy sa jakies ograniczenia co do \(\displaystyle{ x}\)'ów ??
BTW: zawsze mozna naniesc pare punktow na uklad wspolrzednych i zobaczyc co to bedzie za wykres
-- 8 sierpnia 2010, 18:51 --
teraz podpunkt b) czy sa jakies ograniczenia co do \(\displaystyle{ x}\)'ów ??
BTW: zawsze mozna naniesc pare punktow na uklad wspolrzednych i zobaczyc co to bedzie za wykres
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 8 sie 2010, o 18:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Reda
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Wyznacz dziedzinę funkcji
tak--> nie ma ograniczen, wiec bedzie \(\displaystyle{ x \in R}\)
teraz podpunkt c.-- 8 sierpnia 2010, 19:04 --jakie tutaj wystepuja ograniczenia??
teraz podpunkt c.-- 8 sierpnia 2010, 19:04 --jakie tutaj wystepuja ograniczenia??
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 8 sie 2010, o 18:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Reda
- Podziękował: 5 razy
Wyznacz dziedzinę funkcji
Jej bład. powinno być a,b,c,d. czyli
a- to jest prosta
b- nie ma ogr. x'ow wiec\(\displaystyle{ x \in}\)R
c- mianownik \(\displaystyle{ \neq}\) 0 , tak? i co dalej?
a- to jest prosta
b- nie ma ogr. x'ow wiec\(\displaystyle{ x \in}\)R
c- mianownik \(\displaystyle{ \neq}\) 0 , tak? i co dalej?
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Wyznacz dziedzinę funkcji
a) \(\displaystyle{ y=x+2}\) dziedzina \(\displaystyle{ x \in R}\)
b) \(\displaystyle{ y=x^2}\) dziedzina \(\displaystyle{ x \in R}\)
c) ... jakie sa ograniczenia
b) \(\displaystyle{ y=x^2}\) dziedzina \(\displaystyle{ x \in R}\)
c) ... jakie sa ograniczenia
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 8 sie 2010, o 18:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Reda
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Wyznacz dziedzinę funkcji
ograniczenia to ulamek i pierwiastek
mianownik \(\displaystyle{ \neq 0}\) i \(\displaystyle{ wyrazenie \ pod \ pierwiastkiem \ge 0}\)
mianownik \(\displaystyle{ \neq 0}\) i \(\displaystyle{ wyrazenie \ pod \ pierwiastkiem \ge 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 8 sie 2010, o 18:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Reda
- Podziękował: 5 razy
Wyznacz dziedzinę funkcji
to jest tak wtedy.
\(\displaystyle{ \sqrt{x+2} \ge 0}\) \(\displaystyle{ oraz 2x-5 \neq 0}\)
i z tego pierwszego wyszło że x \(\displaystyle{ \ge}\) -2 a co z drugim?
\(\displaystyle{ \sqrt{x+2} \ge 0}\) \(\displaystyle{ oraz 2x-5 \neq 0}\)
i z tego pierwszego wyszło że x \(\displaystyle{ \ge}\) -2 a co z drugim?
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Wyznacz dziedzinę funkcji
powinno byc \(\displaystyle{ x+2 \ge 0}\) bez pierwiastka czyli tak jak policzylas \(\displaystyle{ x \ge - 2}\)
a drugie to rozwiaz rownanie \(\displaystyle{ 2x-5=0}\) a potem trzeba ten punkt usunac z dziedziny
a drugie to rozwiaz rownanie \(\displaystyle{ 2x-5=0}\) a potem trzeba ten punkt usunac z dziedziny
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 8 sie 2010, o 18:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Reda
- Podziękował: 5 razy