Dla jakich wartości parametru m funkcja f określona wzorem..
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 8 sie 2010, o 18:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Reda
- Podziękował: 5 razy
Dla jakich wartości parametru m funkcja f określona wzorem..
Dla jakich wartości parametru m funkcja f określona wzorem \(\displaystyle{ f(x)=(2-m)x+3}\) jest:
a)rosnąca b)malejąca c)stała
a)rosnąca b)malejąca c)stała
Ostatnio zmieniony 8 sie 2010, o 19:09 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Dla jakich wartości parametru m funkcja f określona wzorem..
y=ax+b
aby f. byla rosnaca to \(\displaystyle{ a>0}\)
aby f. byla malejaca to \(\displaystyle{ a<0}\)
aby f. byla stała to \(\displaystyle{ a=0}\)
aby f. byla rosnaca to \(\displaystyle{ a>0}\)
aby f. byla malejaca to \(\displaystyle{ a<0}\)
aby f. byla stała to \(\displaystyle{ a=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 8 sie 2010, o 18:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Reda
- Podziękował: 5 razy
Dla jakich wartości parametru m funkcja f określona wzorem..
Czyli, że napisać tak: ten wzor co napisalam >0 ?
-
- Gość Specjalny
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Dla jakich wartości parametru m funkcja f określona wzorem..
Spójrz na wartości współczynnika znajdującego się przy zmiennej \(\displaystyle{ x}\): jest nim \(\displaystyle{ 2-m}\). I w zależności od jego znaku zależy monotoniczność funkcji.
Funkcja jest rosnąca, gdy \(\displaystyle{ 2-m>0}\), malejąca gdy \(\displaystyle{ 2-m<0}\) a stała gdy \(\displaystyle{ 2-m=0}\).
Wystarczy, że rozwiążesz teraz te prościutkie nierówności.
Funkcja jest rosnąca, gdy \(\displaystyle{ 2-m>0}\), malejąca gdy \(\displaystyle{ 2-m<0}\) a stała gdy \(\displaystyle{ 2-m=0}\).
Wystarczy, że rozwiążesz teraz te prościutkie nierówności.