Wzór funkcji liniowej, ktorej wykres tworzy z osią x kąt...
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 8 sie 2010, o 18:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Reda
- Podziękował: 5 razy
Wzór funkcji liniowej, ktorej wykres tworzy z osią x kąt...
Napisz wzór funkcji liniowej, której wykres tworzy z osią \(\displaystyle{ x}\) kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) i przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ A}\), gdy:
a) \(\displaystyle{ \alpha=45^\circ,\, A=(2,2)}\)
b) \(\displaystyle{ \alpha=150^\circ,\, A=\left(\frac{\sqrt{3}}{3},1\right)}\)
a) \(\displaystyle{ \alpha=45^\circ,\, A=(2,2)}\)
b) \(\displaystyle{ \alpha=150^\circ,\, A=\left(\frac{\sqrt{3}}{3},1\right)}\)
Ostatnio zmieniony 8 sie 2010, o 19:09 przez Althorion, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Umieszczaj CAŁE wyrażenia matematyczne, a nie tylko ich fragmenty, między jedną parą tagów[latex] i [/latex] - zapis będzie czytelniejszy. Poprawa wiadomości.
Powód: Umieszczaj CAŁE wyrażenia matematyczne, a nie tylko ich fragmenty, między jedną parą tagów
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
Wzór funkcji liniowej, ktorej wykres tworzy z osią x kąt...
\(\displaystyle{ tg \alpha =a}\)
gdzie a to współ. kierunkowej prostej \(\displaystyle{ y=ax+b}\)
gdzie a to współ. kierunkowej prostej \(\displaystyle{ y=ax+b}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 8 sie 2010, o 18:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Reda
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 8 sie 2010, o 18:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Reda
- Podziękował: 5 razy
Wzór funkcji liniowej, ktorej wykres tworzy z osią x kąt...
a jak go obliczyc?-- 8 sie 2010, o 19:53 --a jak go obliczyc?
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Wzór funkcji liniowej, ktorej wykres tworzy z osią x kąt...
tangens 45 stopni -- szukamy albo w tablicach, albo z tyłu ksiązki, albo wpisujemy w kalkulator,a albo wpisujemy w google tablice trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 8 sie 2010, o 18:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Reda
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Wzór funkcji liniowej, ktorej wykres tworzy z osią x kąt...
tak, czyli jak podstawimy wszystkie dane liczby pod wzor \(\displaystyle{ y=ax+b}\) to ile wyjdzie "b"
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 8 sie 2010, o 18:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Reda
- Podziękował: 5 razy
Wzór funkcji liniowej, ktorej wykres tworzy z osią x kąt...
2=1 \(\displaystyle{ \cdot}\)2+b
2=2+b
-b=2-2
b=0
2=2+b
-b=2-2
b=0
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 8 sie 2010, o 18:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Reda
- Podziękował: 5 razy
Wzór funkcji liniowej, ktorej wykres tworzy z osią x kąt...
No to bedzie troszku problem bo w tablicy sa wartosci tylko do 89 stopni heh
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Wzór funkcji liniowej, ktorej wykres tworzy z osią x kąt...
ale funkcje trygonometryczne maja to do siebie ze sa okresowe i wystarczy nam tablica do 90 stopni;
150= 90 + 60 i korzystamy ze wzorów redukcyjnych
\(\displaystyle{ \tan 150= \tan(90+60)= ...}\)
150= 90 + 60 i korzystamy ze wzorów redukcyjnych
\(\displaystyle{ \tan 150= \tan(90+60)= ...}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 231
- Rejestracja: 29 lip 2010, o 00:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 38 razy
Wzór funkcji liniowej, ktorej wykres tworzy z osią x kąt...
a) \(\displaystyle{ y=x}\)
b) \(\displaystyle{ \tg 150^{\circ}=-\tg 30^{\circ}=-\frac{\sqrt{3}}{3}}\)
Nasza funkcja przyjmie więc postać \(\displaystyle{ y=-\frac{\sqrt{3}}{3}x+b}\)
\(\displaystyle{ 1=-\frac{1}{3}+b\Rightarrow b=\frac{4}{3}}\)
Odpowiedź: \(\displaystyle{ y=-\frac{\sqrt{3}}{3}x+\frac{4}{3}}\)
b) \(\displaystyle{ \tg 150^{\circ}=-\tg 30^{\circ}=-\frac{\sqrt{3}}{3}}\)
Nasza funkcja przyjmie więc postać \(\displaystyle{ y=-\frac{\sqrt{3}}{3}x+b}\)
\(\displaystyle{ 1=-\frac{1}{3}+b\Rightarrow b=\frac{4}{3}}\)
Odpowiedź: \(\displaystyle{ y=-\frac{\sqrt{3}}{3}x+\frac{4}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Wzór funkcji liniowej, ktorej wykres tworzy z osią x kąt...
\(\displaystyle{ \tan (90+60)= \tan ( \frac{\pi}{2} +60 )=...}\)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Trygonomet ... redukcyjne-- 8 sierpnia 2010, 19:28 --
http://pl.wikipedia.org/wiki/Trygonomet ... redukcyjne-- 8 sierpnia 2010, 19:28 --
jak taki mądry jesteś to idź za Nią pisać komisa !!!pajong8888 pisze:a) \(\displaystyle{ y=x}\)
b) \(\displaystyle{ \tg 150^{\circ}=-\tg 30^{\circ}=-\frac{\sqrt{3}}{3}}\)
Nasza funkcja przyjmie więc postać \(\displaystyle{ y=-\frac{\sqrt{3}}{3}x+b}\)
\(\displaystyle{ 1=-\frac{1}{3}+b\Rightarrow b=\frac{4}{3}}\)
Odpowiedź: \(\displaystyle{ y=-\frac{\sqrt{3}}{3}x+\frac{4}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 8 sie 2010, o 18:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Reda
- Podziękował: 5 razy
Wzór funkcji liniowej, ktorej wykres tworzy z osią x kąt...
Ja nie bede pisala komisa tylko zrobic zadania bo mam matematyke rozszerzona i na koniec roku musiałam zaliczyc prace klasowe.i to nie jedna. i na pierwsza lekcje matmy musze miec je zrobione, ale sam fakt-nauczycielka z niektorych spyta;(