prędkość 2 pkt na prostych

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
exupery
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 518
Rejestracja: 21 lut 2007, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kluczewsko
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 67 razy

prędkość 2 pkt na prostych

Post autor: exupery »

jaki jest wzór na prędkość oddalania się pkt na 2 prostych przecinających się pod kątem \(\displaystyle{ \alpha}\)
istnieje może coś takiego?
\(\displaystyle{ V_{od} = (V_1 + V_2) cos \alpha}\)?
Awatar użytkownika
nemezis100807
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 30 mar 2009, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 7 razy

prędkość 2 pkt na prostych

Post autor: nemezis100807 »

Mi na myśl przychodzi twierdzenie cosinusów \(\displaystyle{ V_{od} = \sqrt{V_{1}^{2}+V_{2}^{2}-2V_{1}V_{2}\cos{\alpha}}}\)
ODPOWIEDZ