obliczyć granicę
-
- Użytkownik
- Posty: 468
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy
obliczyć granicę
witam mam problem z obliczeniem ponizszej granicy prosze o pomoc:
1.\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty }(arccos \frac{sinn}{n},arctan( \sqrt{ n^{2} +2n-1} -n))}\)
z g,óry dziękuje i pozdrawiam.
1.\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty }(arccos \frac{sinn}{n},arctan( \sqrt{ n^{2} +2n-1} -n))}\)
z g,óry dziękuje i pozdrawiam.
- Nakahed90
- Gość Specjalny
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
obliczyć granicę
\(\displaystyle{ \lim_{ n \to +\infty }(a_{n},b_{n})=( \lim_{ n \to +\infty }a_{n}, \lim_{ n \to +\infty }b_{n})}\), przy założeniu, że obie granice istnieją. Te dwie granice umiesz już policzyć?
-
- Użytkownik
- Posty: 468
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy
- Nakahed90
- Gość Specjalny
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
obliczyć granicę
Zarówno arccos jak i arctg sa funkcjami ciągłymi, więc zachodzi \(\displaystyle{ \lim_{ n \to +\infty }f(a_{n})=f( \lim_{ n \to +\infty }a_{n})}\). Wykorzystując ten fakt pozastaną Ci do policzenie dwie granice, pierwszą z nich można obliczyć z trzech ciagów a druga mnożąc przez sprzężenie.
-
- Użytkownik
- Posty: 468
- Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy