ciepło i lód

Przemiany termodynamiczne. Bilans cieplny. Teoria molekularno-kinetyczna. Fizyka statystyczna.
nwa2pac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 3 maja 2010, o 20:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 3 razy

ciepło i lód

Post autor: nwa2pac »

Ile ciepła trzeba zabrać \(\displaystyle{ 2 kg}\) wody o temp. \(\displaystyle{ T _{1} =20 ^{*} C}\), aby zamienić ją w
lód o temp. \(\displaystyle{ T_{2}=-10 ^{*} C}\) ?
\(\displaystyle{ C _{w}H _{2} O =4200 \frac{J}{kg ^{*}C }}\)
\(\displaystyle{ C _{w}Lodu=3000 \frac{J}{kg ^{*}C }}\)
\(\displaystyle{ C _{t}=3 \cdot 10 ^{5} \frac{J}{kg}}\)
Może mi to ktoś od razu obliczyć ,gdyż chcę sprawdzić czy mój obliczony wynik jest poprawny.
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

ciepło i lód

Post autor: Inkwizytor »

Mi wyszło \(\displaystyle{ 828kJ}\). Jeśli otrzymałeś taki sam wynik to masz dobrze Jeśli nie to wrzuc obliczenia swoje.
nwa2pac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 3 maja 2010, o 20:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 3 razy

ciepło i lód

Post autor: nwa2pac »

Dzięki za pomoc mi wyszło tak samo
ODPOWIEDZ