Dwumian newtona ( szereg ) c.d Udowodnij

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

Dwumian newtona ( szereg ) c.d Udowodnij

Post autor: Quaerens »

\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{p} {n \choose k} {n-k \choose p-k}=2^{p} {n \choose p} \\ \sum_{k=0}^{p} {n \choose p} {p \choose k}=(1+1)^{p} {n \choose p} \\ P= {n \choose p}1^{n-p}1^{p}}\)

Coś chyba źle bo za szybko poszło. Jak można sprawdzić prawdziwość tego szeregu?
Ostatnio zmieniony 4 sie 2010, o 17:21 przez Quaerens, łącznie zmieniany 1 raz.
Fingon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 222
Rejestracja: 24 sie 2009, o 02:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 32 razy

Dwumian newtona ( szereg ) c.d Udowodnij

Post autor: Fingon »

Jest dobrze, po wykorzystaniu tego, że \(\displaystyle{ {n \choose k} {n-k \choose p-k} = {n \choose p} {p \choose k}}\), co było udowodnione w poprzednim wątku. Wystarczy wyciągnąć \(\displaystyle{ {n \choose p}}\) przed sumę, reszta wynika wprost z definicji dwumianu Newtona.
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

Dwumian newtona ( szereg ) c.d Udowodnij

Post autor: Quaerens »

Możesz jednoznacznie określić czy, gdy wyciągnę przed sumę owy nawias, to będzie poprawnie?
Fingon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 222
Rejestracja: 24 sie 2009, o 02:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 32 razy

Dwumian newtona ( szereg ) c.d Udowodnij

Post autor: Fingon »

Wyciąganie przed sumę \(\displaystyle{ c = {n \choose p}}\) jest prawidłowe, ponieważ dla danych n i p, c jest stałe, a stałą przed sumę możemy wyciągać. Suma, która nam zostanie to jest wprost
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^p {p \choose k} = \sum_{k=0}^p {p \choose k}1^k \cdot 1^{p-k} = (1+1)^p = 2^p}\)

Prościej nie potrafię, zresztą jak dla mnie to sam rozwiązałeś zadanie. Nie bardzo wiem, w czym jeszcze tkwi problem.
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

Dwumian newtona ( szereg ) c.d Udowodnij

Post autor: Quaerens »

To jeszcze ten:

\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{p}(-1)^{k} {n \choose k} {p \choose k} =0 \\ -1^{n-k}0^{k} {n \choose p} {p \choose k}=0}\)

Z tym iż jest to szczególny przypadek, gdzie zero, do potęgi zero=1
Fingon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 222
Rejestracja: 24 sie 2009, o 02:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 32 razy

Dwumian newtona ( szereg ) c.d Udowodnij

Post autor: Fingon »

Jeżeli to zadanie z Krysickiego to pomyliłeś się przy przepisywaniu.
Zadanie to: Udowodnij, że
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^p (-1)^k {n \choose k}{n - k \choose p - k} = 0}\)
Korzystamy już z wielokrotnie powtarzanej właściwości, że
\(\displaystyle{ {n \choose k}{n - k \choose p - k} = {n \choose p} {p \choose k}}\)
Wyciągamy \(\displaystyle{ {n \choose p}}\) Przed sumę, a w sumie zostaje nam \(\displaystyle{ \sum_{k=0}^p (-1)^k {p \choose k} = \sum_{k=0}^p (-1)^k\cdot 1^{p-k} {p \choose k} = (1 - 1)^p = 0}\)
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

Dwumian newtona ( szereg ) c.d Udowodnij

Post autor: Quaerens »

Teraz to już całkiem to zrozumiałem
ODPOWIEDZ