Siła wyporu- problem z gęstością

Mechanika płynów. Sprężystość. Grawitacja. Inne zagadnienia mechaniki klasycznej.
Matteo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 4 sie 2010, o 16:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów

Siła wyporu- problem z gęstością

Post autor: Matteo »

Witam ! Mam problem z dziwnym zadaniem a mianowicie coś takiego (troszeczkę dziecinne ale brat sie uparł ):

Witam ! Prosze o pomoc w takim dziwnym zadaniu, troche dziecinne ale mój młodszy brat sie uparł i tak to wychodzi mniej więcej:

Introprodar: A teraz słuchaj mnie uważanie, prosta metoda na sprawdzenie czystości złota, to porównanie gęstości naszej sztabki oraz posążka. Najpierw nalej wody do naczynia. Wrzuć posąg i zmierz, o ile podniósł się poziom cieczy. To samo zrób ze sztabką złota. Nasze naczynie ma idealny kształt walca, więc jego obwód jest taki sam na całej wysokości - przyjmij obojętnie jaką jego wartość - potrzebujmy wszak tylko porównać dwa pomiary... Od Krynii wiesz, że masa posągu jest 7.25 razy większa od masy sztabki złota, która wynosi 1.5 kg. A więc znając to wszystko i najprostszy wzór na gęstość (masa ciała dzielona przez jego objętość) - obliczysz gęstość substancji, z której wykonane są posąg i sztabka. Gdy obliczone wartości będą się znacząco różniły, będzie to znaczyło, że zostałem oszukany! Do roboty! Już!


1. Introprodar: [ Możesz użyć przeźroczystego, walcowatego naczynia, linijki, sztabki złota, posągu oraz wody. ] Co robisz?
* Nalewam wodę do naczynia, po same brzegi, aby wystarczyło mi cieczy na całe doświadczenie.
* Nalewam wodę do naczynia, tak by po wrzuceniu sztabki i posągu, obydwa przedmioty znalazły się pod poziomem wody i aby ani jedna kropla wody się przy tym nie wylała.
* Nalewam pół litra wody do naczynia, po czym wypijam ją.
* Nalewam wodę do naczynia, tak by po wrzuceniu sztabki bądź posągu, żaden z nich nie został całkowicie zalany wodą.

2. Introprodar: [ Możesz użyć przeźroczystego, walcowatego naczynia z wodą, linijki, sztabki złota i posągu. ] Co robisz?
* Wylewam wodę z naczynia.
* Najpierw mierzę poziom wody w naczyniu, potem wrzucam sztabkę i wykonuję kolejny pomiar linijką, odejmuję pierwszy pomiar od drugiego.
* Wrzucam posąg do naczynia i mierzę wysokość słupa wody.
*Najpierw mierzę poziom wody w naczyniu, potem wrzucam tam sztabkę razem z posągiem i wykonuję kolejny pomiar linijką, odejmuję drugi pomiar od pierwszego.

Introprodar: [ Wykonałeś tą czynność, po czym wyjąłeś wszystkie przedmioty z naczynia. Podczas tego, na ziemię skapnęło ci kilkadziesiąt kropel wody. Nabazgrałeś też patykiem na ziemi zmierzoną wielkość. ]

3. Introprodar: [ Możesz użyć przeźroczystego, walcowatego naczynia z wodą, linijki, sztabki złota i posągu. ] Co robisz?
* Najpierw mierzę poziom wody w naczyniu, potem wrzucam sztabkę i wykonuję kolejny pomiar linijką, odejmuję pierwszy pomiar od drugiego.
* Wrzucam posąg do naczynia i mierzę wysokość słupa wody.
* Najpierw mierzę poziom wody w naczyniu, potem wrzucam posąg i wykonuję kolejny pomiar linijką, odejmuję pierwszy pomiar od drugiego.
* Najpierw mierzę poziom wody w naczyniu, potem wrzucam tam sztabkę razem z posągiem i wykonuję kolejny pomiar linijką, odejmuję drugi pomiar od pierwszego.
* Wypijam wodę z naczynia.
* Dolewam wody do naczynia, a następnie wrzucam do niego posąg i mierzę wysokość słupa wody.

Introprodar: [ Wykonałeś tą czynność, po czym wyjąłeś wszystkie przedmioty z naczynia. Podczas tego, na ziemię skapnęło ci kilkadziesiąt kropel wody. Nabazgrałeś też patykiem na ziemi zmierzoną wielkość. ]
dalej

4. Introprodar: [ Masz więc wykonane dwa pomiary, teraz zapisz pozostałe potrzebne dane. ] Co robisz?
* Zapisuję: posąg=10.875 kg, sztabka=1.5 kg.
* Zapisuję: posąg=7.25 kg, sztabka=1.5 kg.
* Zapisuję: posąg=1.5 kg, sztabka=7.25 kg.
* Zapisuję: posąg razem ze sztabką ważą 12.375 kg.
* Zapisuję: posąg razem ze sztabką ważą 8.75 kg.

5. Introprodar: [ Teraz musisz skorzystać z pierwszego i drugiego pomiaru oraz pozostałych zapisanych danych. Musisz porównać gęstość materiałów, z których wykonany jest posąg oraz sztabka złota. ] Co robisz?
* Obliczam sumę pierwszego i drugiego pomiaru, następnie mnożę to przez sumę wag sztabki oraz posągu. Korzystam z prostego wzoru, że gęstość to masa dzielona przez objętość.
* Obliczam gęstość dla sztabki oraz dla posągu osobno. Korzystam z prostego wzoru, że gęstość to masa razy objętość.
* Obliczam gęstość dla posągu oraz sztabki osobno. Korzystam z prostego wzoru, że gęstość to masa dzielona przez objętość.
* Nie wiem co teraz zrobić. Myślę przez chwilę, po czym ze złości kopię w naczynie z wodą.
* Obliczam gęstość dla posągu oraz sztabki osobno. Korzystam z prostego wzoru, że gęstość to objętość dzielona przez sumę masy i objętości.

Gdyby ktoś znał prwidłowe odpowiedzi proszę o nadesłanie ich na moją skrzynkę e-mail.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 4 sie 2010, o 16:52 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
ODPOWIEDZ