rozwiąż nierówność...
-
- Użytkownik
- Posty: 100
- Rejestracja: 3 sie 2010, o 12:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
rozwiąż nierówność...
Jak wykminić, z równania \(\displaystyle{ 0,5x ^{2}- \sqrt{6}+3> 0}\), gdzie \(\displaystyle{ delta= 0}\) i \(\displaystyle{ x= \sqrt{6}}\), że \(\displaystyle{ x \in R}\) z wyłączeniem\(\displaystyle{ \sqrt{6}}\)? Bo np. w poprzednim przykładzie gdzie \(\displaystyle{ p ^{2}+6p+9 \le 0}\), także \(\displaystyle{ delta= 0}\), był tylko podany wynik \(\displaystyle{ x= -3}\), a nie że \(\displaystyle{ x \in R}\) z wyłączeniem czegoś tam... Chciałem się dowiedzieć również od czego to zależy?
Ostatnio zmieniony 4 sie 2010, o 16:03 przez makoo, łącznie zmieniany 1 raz.
- smigol
- Korepetytor
- Posty: 3454
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 353 razy
rozwiąż nierówność...
A jak wygląda wykres funkcji w obu przykładach?
Nie chodzi mi o to, żebyś rysował dokładnie. Chodzi o to, żebyś stwierdził czy ramiona paraboli do góry czy ramiona paraboli do dołu. Czy wykres leży powyżej, czy poniżej osi X itd.
Nie chodzi mi o to, żebyś rysował dokładnie. Chodzi o to, żebyś stwierdził czy ramiona paraboli do góry czy ramiona paraboli do dołu. Czy wykres leży powyżej, czy poniżej osi X itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 100
- Rejestracja: 3 sie 2010, o 12:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
rozwiąż nierówność...
Ok! Już chyba wiem, jakby było \(\displaystyle{ 0,5x ^{2}- \sqrt{6}+3 \ge 0}\), to by wtedy \(\displaystyle{ x \in R}\), bez wyłączenia \(\displaystyle{ \sqrt{6}}\) . Prawda?