Pytanie o deltę...
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 4 sie 2010, o 12:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Pytanie o deltę...
Witam. Mam przykład równania \(\displaystyle{ x ^{2}-6x+1=0}\) i chciałbym się dowiedzieć, czy istnieje jakiś szybszy sposób obliczania delty (nie chodzi mi o wzór) i na czym on polega.
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Pytanie o deltę...
Nie, nie istnieje szybszy sposób, jest jeden wzór na deltę i tyle. Ale istnieją szybsze sposóby na znalezienie pierwiasków, np. wzory Viete'a, lub uzupełnianie do pełnego kwadratu...
Przedstawię ten drugi na Twoim przykładzie
\(\displaystyle{ x ^{2}-6x+1=0\\
(x-3)^2-8=0\\
x-3=2\sqrt{2} \vee x-3=-2\sqrt{2}}\)
[edit]
jest jeszcze jeden niezawodny: zrób 1000 przykładów, a większość szkolnych trójmianów rozłożysz w czasie krótszym niż 3 sekundy
Przedstawię ten drugi na Twoim przykładzie
\(\displaystyle{ x ^{2}-6x+1=0\\
(x-3)^2-8=0\\
x-3=2\sqrt{2} \vee x-3=-2\sqrt{2}}\)
[edit]
jest jeszcze jeden niezawodny: zrób 1000 przykładów, a większość szkolnych trójmianów rozłożysz w czasie krótszym niż 3 sekundy