równanie funkcyjne
- hubertwojtowicz
- Użytkownik
- Posty: 269
- Rejestracja: 29 wrz 2008, o 16:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa\Słupsk
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 32 razy
równanie funkcyjne
Mam do rozwiązania równanie:
\(\displaystyle{ f(x+1)-f(x)=\sqrt x, \ x\in R}\)
Czy ktoś może ma jakiś pomysł?
\(\displaystyle{ f(x+1)-f(x)=\sqrt x, \ x\in R}\)
Czy ktoś może ma jakiś pomysł?
-
- Gość Specjalny
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
równanie funkcyjne
Może warto zacząć od prostszego przypadku, gdy funkcja \(\displaystyle{ f}\) jest ciągiem liczbowym? Równanie \(\displaystyle{ a_{n+1}-a_n=\sqrt{n}}\) dla \(\displaystyle{ n\in\mathbb{N}}\) być może uda się rozwiązać metodą funkcji tworzących.
Jeśli otrzymamy wzór ogólny ciągu \(\displaystyle{ (a_n)_{n\in\mathbb{N}}}\), można próbować na jego podstawie odgadnąć wzór funkcji spełniającej dane równanie funkcyjne. Ale czy to będzie jedyna taka funkcja, tego nie wiem.
Jeśli otrzymamy wzór ogólny ciągu \(\displaystyle{ (a_n)_{n\in\mathbb{N}}}\), można próbować na jego podstawie odgadnąć wzór funkcji spełniającej dane równanie funkcyjne. Ale czy to będzie jedyna taka funkcja, tego nie wiem.
równanie funkcyjne
Wystarczy jakkolwiek zdefiniować \(\displaystyle{ f}\) na zbiorze \(\displaystyle{ [0,1)}\) a potem to już rekurencyjnie.
- hubertwojtowicz
- Użytkownik
- Posty: 269
- Rejestracja: 29 wrz 2008, o 16:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa\Słupsk
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 32 razy
równanie funkcyjne
Jeśli znamy f(x), to możemy obliczyć f(x+1), potem z f(x+1) możemy obliczyć f(x+2), ..., f(x+k) dla dowolnego k całkowitego. Każdą liczbę rzeczywistą możemy zapisać jako \(\displaystyle{ x=k+r}\), gdzie \(\displaystyle{ k \in \mathbb{Z}}\), \(\displaystyle{ r in [0;1)}\), czyli \(\displaystyle{ f(x) = f(k+r)}\), a do obliczenia tego potrzebujemy wartość \(\displaystyle{ f(r)}\), nie wiem jak ładnie w słowa ubrać, ale mam nadzieję że zrozumiałeś ;p