kąty w okręgu. Pompe 2006

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
bzyk12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 327
Rejestracja: 18 lut 2009, o 12:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oświęcim/Wawa
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 43 razy

kąty w okręgu. Pompe 2006

Post autor: bzyk12 »

1. Punkty E i F leżą odpowiednio na bokach AB i BC kwadratu ABCD, przy czym BE=BF. Punkt S jest rzutem prostokątnym punktu B na prostą CE. Wykazać że \(\displaystyle{ \sphericalangle DSF=90}\).
2. Punkt P leży wewnątrz równoległoboku ABCD, przy czym \(\displaystyle{ \sphericalangle ABP= \sphericalangle ADP}\). Dowieść że \(\displaystyle{ \sphericalangle DAP= \sphericalangle DCP}\).
3. Na czworokącie ABCD jest opisany okrąg o średnicy AB. Punkt E jest symetryczny do punktu A względem środka odcinka CD. Dowieść, że proste CD i BE są prostopadłe.-- 1 sie 2010, o 19:16 --Jakieś wskazówki?
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

kąty w okręgu. Pompe 2006

Post autor: tometomek91 »

1. 65593.htm
reszta też już była
ODPOWIEDZ