funkcje tryg. - zad.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 2 gru 2009, o 20:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
funkcje tryg. - zad.
1.Sinus kąta ostrego w trójkącie prostokątnym jest równy 4/7. wyznacz pozostałe funkcje trygonometryczne.
2. Bok rombu ma dlugość 6, a sinus kąta ostrego tego rombu jest rowny 1/3. Oblicz pole rombu.
------------------------------------------------------------------
z gory bede wdzieczny za obliczenie zadan
2. Bok rombu ma dlugość 6, a sinus kąta ostrego tego rombu jest rowny 1/3. Oblicz pole rombu.
------------------------------------------------------------------
z gory bede wdzieczny za obliczenie zadan
funkcje tryg. - zad.
1. Skorzystaj z jedynki trygonometrycznej
2. Co jest potrzebne Ci do policzenia pola? Odpowiedz i wylicz brakujące dane
2. Co jest potrzebne Ci do policzenia pola? Odpowiedz i wylicz brakujące dane
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
funkcje tryg. - zad.
Zadanie pierwsze zrobię ponieważ nie wymaga kartki:
\(\displaystyle{ (\frac{4}{7})^{2}x+cos^{2}x=1 \\ \frac{16}{49}x+cos^{2}x=1 \\ cos^{2}x=\frac{49}{49}-\frac{16}{49}=\frac{33}{49} \\ cosx=-\frac{ \sqrt{33}}{7} \ \vee \ cosx= \frac{ \sqrt{33}}{7}}\)
Teraz użyj głowy i skorzystaj ze wzorów na tg, \(\displaystyle{ tg=\frac{sinx}{cosx}}\), ctg to odwrotność tg
\(\displaystyle{ (\frac{4}{7})^{2}x+cos^{2}x=1 \\ \frac{16}{49}x+cos^{2}x=1 \\ cos^{2}x=\frac{49}{49}-\frac{16}{49}=\frac{33}{49} \\ cosx=-\frac{ \sqrt{33}}{7} \ \vee \ cosx= \frac{ \sqrt{33}}{7}}\)
Teraz użyj głowy i skorzystaj ze wzorów na tg, \(\displaystyle{ tg=\frac{sinx}{cosx}}\), ctg to odwrotność tg
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 427 razy