[Kombinatoryka] Pozamieniane listy
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
przemon
- Użytkownik

- Posty: 36
- Rejestracja: 19 gru 2007, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Pomógł: 5 razy
[Kombinatoryka] Pozamieniane listy
Ktoś napisał sześć listów do sześciu osób i zaadresował do nich sześć kopert. Iloma sposobami można listy tak włożyć do kopert, żeby żaden list nie trafił do właściwej koperty?
-
Skrydka
- Użytkownik

- Posty: 57
- Rejestracja: 13 maja 2010, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grupa lokalna
- Pomógł: 6 razy
[Kombinatoryka] Pozamieniane listy
Policz ile jest możliwych kombinacji listów z kopertami i odejmij jedną - prawidłową i masz wynik.
[Kombinatoryka] Pozamieniane listy
a co z np. takim przypadkiem, że 4 listy trafią dobrze, a 2 źle?Skrydka pisze:Policz ile jest możliwych kombinacji listów z kopertami i odejmij jedną - prawidłową i masz wynik.
-
Afish
- Moderator

- Posty: 2725
- Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Seattle, WA
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 356 razy
[Kombinatoryka] Pozamieniane listy
\(\displaystyle{ 5 \cdot 5 \cdot 4 \cdot 3 \cdot 2 \cdot 1}\)? Bierzemy pierwszy list i wkładamy go do dowolnej niewłaściwej koperty. Następnie bierzemy list, który miał iść do tej koperty, do której włożyliśmy pierwszy list i wkładamy go do dowolnej niewłaściwej koperty. Postępowanie kontynuujemy, aż skończą się listy.
PS Mówiąc "niewłaściwa koperta" mam na myśli kopertę zaadresowaną do innej osoby, niż adresat dnaego listu.
PS Mówiąc "niewłaściwa koperta" mam na myśli kopertę zaadresowaną do innej osoby, niż adresat dnaego listu.
-
Qń
- Użytkownik

- Posty: 9724
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2633 razy
[Kombinatoryka] Pozamieniane listy
Jeśli pierwszy list trafi do drugiej koperty, a drugi do pierwszej, to na kolejny mamy tylko trzy możliwości, a nie cztery.Afish pisze:\(\displaystyle{ 5 \cdot 5 \cdot 4 \cdot 3 \cdot 2 \cdot 1}\)? Bierzemy pierwszy list i wkładamy go do dowolnej niewłaściwej koperty. Następnie bierzemy list, który miał iść do tej koperty, do której włożyliśmy pierwszy list i wkładamy go do dowolnej niewłaściwej koperty. Postępowanie kontynuujemy, aż skończą się listy.
Odnośnie prawidłowego rozwiązania, wskazówka: zasada włączeń i wyłączeń. Ewentualnie bardziej szczegółowa wskazówka: wygooglać "liczba nieporządków".
Q.
-
przemon
- Użytkownik

- Posty: 36
- Rejestracja: 19 gru 2007, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Pomógł: 5 razy
[Kombinatoryka] Pozamieniane listy
Prawidłowa odpowiedź (aby zmniejszyć liczbę postów z błędnymi wynikami):
Prosiłbym o jak najbardziej elementarne rozwiązanie problemu, gdyż propozycja użytkownika Qń wygląda mi na dość skomplikowaną (nie wiem czy w rzeczywistości jest).
Ukryta treść:
-
Qń
- Użytkownik

- Posty: 9724
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2633 razy
[Kombinatoryka] Pozamieniane listy
Masz do wyboru: albo użyjesz zasady włączeń i wyłączeń, albo wypiszesz wszystkie możliwości i policzysz je ręcznie.przemon pisze:propozycja użytkownika Qń wygląda mi na dość skomplikowaną
A prawidłowa odpowiedź to jak się zdaje \(\displaystyle{ 264}\).
Q.
-
przemon
- Użytkownik

- Posty: 36
- Rejestracja: 19 gru 2007, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Pomógł: 5 razy
[Kombinatoryka] Pozamieniane listy
Odpowiedź przepisałem z książki, ale rozwiązanie w niej zawarte wydaje się sensowne i nie znalazłem błędu. Ciekawią mnie inne rozwiązania, czy mogłbyś zaprezentować swoje, jak doszedłeś do wyniku \(\displaystyle{ 264}\).
-
Qń
- Użytkownik

- Posty: 9724
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2633 razy
[Kombinatoryka] Pozamieniane listy
Zaprezentuj rozwiązanie z książki, to będzie można ocenić czy w rozumowaniu nie ma błędu.
A do wyniku \(\displaystyle{ 264}\) doszedłem tak jak napisałem: używając zasady włączeń i wyłączeń.
Q.
A do wyniku \(\displaystyle{ 264}\) doszedłem tak jak napisałem: używając zasady włączeń i wyłączeń.
Q.
-
Fingon
- Użytkownik

- Posty: 222
- Rejestracja: 24 sie 2009, o 02:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 32 razy
[Kombinatoryka] Pozamieniane listy
\(\displaystyle{ a_n}\) - rozwiązanie dla n kopert
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_1 = 0 \\ a_2 = 1 \\ a_n = (n-1)\cdot(a_{n-1} + a_{n-2}) \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ a_6 = 265}\)
Skąd wziął się wzór? Załóżmy, że mamy jedno z rozwiązań zadania dla danego n, a koperty oraz skrzynki są ponumerowane od 1 do n. Zamieńmy miejscami kopertę n, oraz kopertę znajdującą się w skrzynce n, a następnie usuńmy skrzynkę o numerze n. W ten sposób otrzymaliśmy jakiś układ n-1 kopert w n-1 skrzynkach, z którego można stworzyć rozwiązanie dla n kopert, odwracając cały opisany proces. Teraz przyjrzyjmy się rodzajom układów, jakie możemy w ten sposób uzyskać. Są dwie opcje. Pierwsza opcja: żadna z n-1 kopert nie jest w skrzynce o numerze jej odpowiadającej, takich układów jest \(\displaystyle{ a_{n-1}}\), wtedy możemy stworzyć rozwiązanie dla n kopert przez dołożenie nowej skrzynki z kopertą i zamianę miejscami dołożonej koperty z dowolną inną, w ten sposób zyskujemy \(\displaystyle{ (n-1)\cdot a_{n-1}}\) rozwiązań. Druga opcja: dokładnie jedna koperta jest na swoim miejscu, rozwiązanie dla n kopert tworzymy przez dołączenie nowej skrzynki z kopertą i zamianę miejscami kopert, które znajdują się w skrzynkach o numerach im odpowiadających, więc każdy taki układ daje nam jedno rozwiązanie, a takich układów jest \(\displaystyle{ (n-1)\cdot a_{n-2}}\). Po zsumowaniu rozwiązań otrzymujemy podany na początku wzór.
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_1 = 0 \\ a_2 = 1 \\ a_n = (n-1)\cdot(a_{n-1} + a_{n-2}) \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ a_6 = 265}\)
Skąd wziął się wzór? Załóżmy, że mamy jedno z rozwiązań zadania dla danego n, a koperty oraz skrzynki są ponumerowane od 1 do n. Zamieńmy miejscami kopertę n, oraz kopertę znajdującą się w skrzynce n, a następnie usuńmy skrzynkę o numerze n. W ten sposób otrzymaliśmy jakiś układ n-1 kopert w n-1 skrzynkach, z którego można stworzyć rozwiązanie dla n kopert, odwracając cały opisany proces. Teraz przyjrzyjmy się rodzajom układów, jakie możemy w ten sposób uzyskać. Są dwie opcje. Pierwsza opcja: żadna z n-1 kopert nie jest w skrzynce o numerze jej odpowiadającej, takich układów jest \(\displaystyle{ a_{n-1}}\), wtedy możemy stworzyć rozwiązanie dla n kopert przez dołożenie nowej skrzynki z kopertą i zamianę miejscami dołożonej koperty z dowolną inną, w ten sposób zyskujemy \(\displaystyle{ (n-1)\cdot a_{n-1}}\) rozwiązań. Druga opcja: dokładnie jedna koperta jest na swoim miejscu, rozwiązanie dla n kopert tworzymy przez dołączenie nowej skrzynki z kopertą i zamianę miejscami kopert, które znajdują się w skrzynkach o numerach im odpowiadających, więc każdy taki układ daje nam jedno rozwiązanie, a takich układów jest \(\displaystyle{ (n-1)\cdot a_{n-2}}\). Po zsumowaniu rozwiązań otrzymujemy podany na początku wzór.
-
Qń
- Użytkownik

- Posty: 9724
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2633 razy
[Kombinatoryka] Pozamieniane listy
Rzeczywiście, \(\displaystyle{ 265}\), nie doliczyłem ostatniego składnika, powinno być:
\(\displaystyle{ 6! \cdot \left(\frac{1}{0!}-\frac{1}{1!}+\frac{1}{2!}-\frac{1}{3!}+\frac{1}{4!}-\frac{1}{5!}+\frac{1}{6!}\right)}\)
Q.
\(\displaystyle{ 6! \cdot \left(\frac{1}{0!}-\frac{1}{1!}+\frac{1}{2!}-\frac{1}{3!}+\frac{1}{4!}-\frac{1}{5!}+\frac{1}{6!}\right)}\)
Q.
- Althorion
- Użytkownik

- Posty: 4293
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
[Kombinatoryka] Pozamieniane listy
Nawiasem mówiąc, jeżeli kogoś to interesuje, to funkcję taką, że \(\displaystyle{ f(n) = a_n}\) w tym przykładzie nazywa się podsilnią i zapisuje \(\displaystyle{ f(n) = \, !n}\).
Równanie rekurencyjne już nam Fingon podał, więc ja dam tylko wzór jawny:
\(\displaystyle{ !n = n! \sum_{i=0}^{n} \frac{(-1)^i}{i!}}\)
Równanie rekurencyjne już nam Fingon podał, więc ja dam tylko wzór jawny:
\(\displaystyle{ !n = n! \sum_{i=0}^{n} \frac{(-1)^i}{i!}}\)