Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
-
bzyk12
- Użytkownik

- Posty: 327
- Rejestracja: 18 lut 2009, o 12:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oświęcim/Wawa
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 43 razy
Post
autor: bzyk12 » 31 lip 2010, o 12:53
Na bokach BC i AC trójkąta ABC zbudowano po jego zewnętrznej stronie trójkąty równoboczne BCD i CAE. Na boku AB zbudowano po wewnętrznej stronie trójkąta ABC taki trójkąta ABF, że:
\(\displaystyle{ \sphericalangle BAF= \sphericalangle ABF=30}\). Dowieść że DF=EF
-
smigol
- Korepetytor

- Posty: 3454
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 353 razy
Post
autor: smigol » 31 lip 2010, o 16:56
175948.htm