Liczenie mediany
-
winfast29
- Użytkownik

- Posty: 339
- Rejestracja: 27 wrz 2008, o 15:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gniew
- Podziękował: 199 razy
Liczenie mediany
Mam taką gęstośc prawdopodbieństwa :
\(\displaystyle{ \frac{3}{4}(1-x^2)}\)
dla \(\displaystyle{ |x| \le 1}\)
Czy mediana bedzie wynosiła 0 wg. odp.?
Ale dystrybuanta czyli \(\displaystyle{ \frac{3}{4} x- \frac{1}{4} x^2 = \frac{1}{2}}\) i niby mediana wyjdzie 2, -1, 1
\(\displaystyle{ \frac{3}{4}(1-x^2)}\)
dla \(\displaystyle{ |x| \le 1}\)
Czy mediana bedzie wynosiła 0 wg. odp.?
Ale dystrybuanta czyli \(\displaystyle{ \frac{3}{4} x- \frac{1}{4} x^2 = \frac{1}{2}}\) i niby mediana wyjdzie 2, -1, 1
- Inkwizytor
- Użytkownik

- Posty: 4089
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Liczenie mediany
Jesteś pewien że dla podanej funkcji gęstości wychodzi taka dystrybuanta?winfast29 pisze:Mam taką gęstośc prawdopodbieństwa :
\(\displaystyle{ \frac{3}{4}(1-x^2)}\)
dla \(\displaystyle{ |x| \le 1}\)
Ale dystrybuanta czyli \(\displaystyle{ \frac{3}{4} x- \frac{1}{4} x^2}\)
-
winfast29
- Użytkownik

- Posty: 339
- Rejestracja: 27 wrz 2008, o 15:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gniew
- Podziękował: 199 razy
Liczenie mediany
pomyliłem się w zapisie, ale jak do tego równania
to wyjdzie właśnie 2, 1, -1
przyrównam \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)miodzio1988 pisze:\(\displaystyle{ \frac{3}{4} x- \frac{1}{4} x^3}\)
Powinno być
to wyjdzie właśnie 2, 1, -1
-
miodzio1988
Liczenie mediany
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}=\frac{3}{4} x- \frac{1}{4} x^3}\)
sprawdzamy \(\displaystyle{ x=-1}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}=-\frac{3}{4} + \frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}=-\frac{2}{4}}\)
A to się nie zgadza
sprawdzamy \(\displaystyle{ x=-1}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}=-\frac{3}{4} + \frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}=-\frac{2}{4}}\)
A to się nie zgadza
-
miodzio1988
Liczenie mediany
No i? Kolega podał trzy punkty dla których się niby zgadza. Pokazałem mu, że nie są to dobre punktykernelek pisze:tylko np dla x=1 się zgadza
-
miodzio1988
Liczenie mediany
Stąd na przykład....winfast29 pisze:pomyliłem się w zapisie, ale jak do tego równania
przyrównam \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)miodzio1988 pisze:\(\displaystyle{ \frac{3}{4} x- \frac{1}{4} x^3}\)
Powinno być
to wyjdzie właśnie 2, 1, -1
