Jak obliczyć pionową asymptote funkcji?
-
rosa_szczecin
- Użytkownik

- Posty: 37
- Rejestracja: 13 cze 2010, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
Jak obliczyć pionową asymptote funkcji?
Mam taki przykład prostej funkcji. \(\displaystyle{ f(x) = \frac{x ^{3} - 1}{x ^{2} -1 }}\)
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to1 } \frac{x ^{3} - 1}{x ^{2} -1 }}\)
Co z tym mam zrobić granice z jednej i drugiej strony od razu napisać, że równają się - i + \(\displaystyle{ \infty}\) czy jakoś to się rozpisuje?
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to1 } \frac{x ^{3} - 1}{x ^{2} -1 }}\)
Co z tym mam zrobić granice z jednej i drugiej strony od razu napisać, że równają się - i + \(\displaystyle{ \infty}\) czy jakoś to się rozpisuje?
-
miodzio1988
-
rosa_szczecin
- Użytkownik

- Posty: 37
- Rejestracja: 13 cze 2010, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
Jak obliczyć pionową asymptote funkcji?
czyli wystarczy taki zapis:
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to 1} \frac{x ^{3} - 1}{x ^{2} - 1 } = \infty}\)
Czy są taki asymptoty pionowe, które trzeba jakoś dalej rozpisywać?
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to 1} \frac{x ^{3} - 1}{x ^{2} - 1 } = \infty}\)
Czy są taki asymptoty pionowe, które trzeba jakoś dalej rozpisywać?
-
miodzio1988
Jak obliczyć pionową asymptote funkcji?
Ta granica jest źle policzonarosa_szczecin pisze:czyli wystarczy taki zapis:
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to 1} \frac{x ^{3} - 1}{x ^{2} - 1 } = \infty}\)
Czy są taki asymptoty pionowe, które trzeba jakoś dalej rozpisywać?
-
rosa_szczecin
- Użytkownik

- Posty: 37
- Rejestracja: 13 cze 2010, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
-
miodzio1988
-
rosa_szczecin
- Użytkownik

- Posty: 37
- Rejestracja: 13 cze 2010, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
Jak obliczyć pionową asymptote funkcji?
Dobra dzięki, ale teraz jakoś mi wychodzi, że granica równa się 1.
\(\displaystyle{ \frac{(x-1)(x ^{2} + x + 1) }{(x - 1)(x+1)} = \frac{x ^{2} }{x+1} + \frac{x+1}{x+1}}\)d
\(\displaystyle{ \frac{(x-1)(x ^{2} + x + 1) }{(x - 1)(x+1)} = \frac{x ^{2} }{x+1} + \frac{x+1}{x+1}}\)d
-
miodzio1988
Jak obliczyć pionową asymptote funkcji?
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 1} \frac{ (x ^{2} + x + 1) }{ (x+1)} =\frac{ (1 ^{2} + 1 + 1) }{ (1+1)}=...}\)
Ogólnie można z tej postaci badać już funkcję...
Ogólnie można z tej postaci badać już funkcję...
-
rosa_szczecin
- Użytkownik

- Posty: 37
- Rejestracja: 13 cze 2010, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
Jak obliczyć pionową asymptote funkcji?
Czyli wyjdzie 1,5? A takie funkcje, one już chyba dążą do \(\displaystyle{ \infty}\):
\(\displaystyle{ f(x) = \frac{x ^{3}}{x ^{2} - 1 }
f(x) = \frac{x ^{2} -6x +3}{x-3}}\)
\(\displaystyle{ f(x) = \frac{x ^{3}}{x ^{2} - 1 }
f(x) = \frac{x ^{2} -6x +3}{x-3}}\)
Ostatnio zmieniony 28 lip 2010, o 16:55 przez rosa_szczecin, łącznie zmieniany 2 razy.
-
miodzio1988
Jak obliczyć pionową asymptote funkcji?
takCzyli wyjdzie 1,5?
No zależy w jakim punkcie...A takie funkcje, one już chyba dążą do
-
rosa_szczecin
- Użytkownik

- Posty: 37
- Rejestracja: 13 cze 2010, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
-
miodzio1988
Jak obliczyć pionową asymptote funkcji?
W miejscu zerowym mianownika. No to trzeba te granice policzyć. Zostawiam to Tobie. Jak chcesz to sprawdzę to.jako asymptoty pionowe to w miejscu zerowym
-
rosa_szczecin
- Użytkownik

- Posty: 37
- Rejestracja: 13 cze 2010, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
-
miodzio1988
Jak obliczyć pionową asymptote funkcji?
Mówisz o tych funkcjach?rosa_szczecin pisze:Czyli wyjdzie 1,5? A takie funkcje, one już chyba dążą do \(\displaystyle{ \infty}\):
\(\displaystyle{ f(x) = \frac{x ^{3}}{x ^{2} - 1 }
f(x) = \frac{x ^{2} -6x +3}{x-3}}\)
Drugiej nie mogę rozczytać.
Pierwsza ma dwie asymptoty pionowe.
-
rosa_szczecin
- Użytkownik

- Posty: 37
- Rejestracja: 13 cze 2010, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
Jak obliczyć pionową asymptote funkcji?
\(\displaystyle{ \frac{x ^{2} - 6x + 3 }{x-3}}\)
Pierwsza ma dwa miejsca zerowe, 1 i -1. Jeśli granica będzie niewłaściwa to asymptota istnieje. Mi wychodzi w takim razie z Hospitala 3/2 dla miejsca zerowego 1 i -3/2 dla -1. Więc niema asymptoty.
Pierwsza ma dwa miejsca zerowe, 1 i -1. Jeśli granica będzie niewłaściwa to asymptota istnieje. Mi wychodzi w takim razie z Hospitala 3/2 dla miejsca zerowego 1 i -3/2 dla -1. Więc niema asymptoty.