Wartość bezwzględna równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 28 lip 2010, o 12:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 2 razy
Wartość bezwzględna równanie
\(\displaystyle{ |x+3|+3|x-1|}\) dla \(\displaystyle{ x>1}\) mam rozwiązać takie zadanie a nie wiem jak się za to zabrać. Proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 28 lip 2010, o 12:44 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- meninio
- Użytkownik
- Posty: 1876
- Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 467 razy
Wartość bezwzględna równanie
Wskazówki:
1) Poszukaj na forum podobnych przykładach i wzoruj się na nich
2) Nierówność trzeba rozpatrzyć w trzech przedziałach
1) Poszukaj na forum podobnych przykładach i wzoruj się na nich
2) Nierówność trzeba rozpatrzyć w trzech przedziałach
-
- Gość Specjalny
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Wartość bezwzględna równanie
\(\displaystyle{ |x+3|+3|x-1|}\) nie jest równaniem, a wyrażeniem algebraicznym. Gdy \(\displaystyle{ x>1}\), to \(\displaystyle{ x-1>0}\) oraz tym bardziej \(\displaystyle{ x+3>x-1>0}\). Wobec tego \(\displaystyle{ |x+3|+3|x-1|=x+3+3(x-1)=x+3+3x-3=4x}\).