Pole równe polu
Pole równe polu
Oblicz długość boku kwadratu którego pole równe jest polu trójkąta równobocznego o boku dł. a=10.
- kam_new93
- Użytkownik
- Posty: 673
- Rejestracja: 18 lip 2009, o 20:13
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 106 razy
Pole równe polu
x-bok kwadratu
\(\displaystyle{ x ^{2}= \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4}}\)
a=10-bok trójkata
\(\displaystyle{ x ^{2}= \frac{100 \sqrt{3} }{4} \Rightarrow x ^{2}=25 \sqrt{3} \Rightarrow x= \sqrt{25 \sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}= \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4}}\)
a=10-bok trójkata
\(\displaystyle{ x ^{2}= \frac{100 \sqrt{3} }{4} \Rightarrow x ^{2}=25 \sqrt{3} \Rightarrow x= \sqrt{25 \sqrt{3} }}\)
-
- Gość Specjalny
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy