oblicz, o ile istnieje
\(\displaystyle{ \lim_{x\rightarrow 0}\frac{\sqrt{1-e^{-x^{2}}}}{x}}\)
granica funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
granica funkcji
Licznik możesz rozwinąć w szereg Taylora z resztą w postaci Peano. Powinno ładnie wyjść (liczę w głowie)
Jeden post jakoś zniknął
Nie trzeba.trzeba rozpatrzyć granicę lewo- i prawostronną
Jeden post jakoś zniknął
Ostatnio zmieniony 24 lip 2010, o 22:38 przez miodzio1988, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
granica funkcji
No zapis jest zły. ( ostatnia równość)
Cały licznik można rozwijać ( żeby się nie bawić z modułami). Może i kolega wszamol miał rację.
Cały licznik można rozwijać ( żeby się nie bawić z modułami). Może i kolega wszamol miał rację.
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
granica funkcji
ale wtedy mamy
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{1-e^{-x^2}}}x=\frac{|x|}{x}\,\sqrt{1+O(x^2)}}\)
i granica prawo i lewostrona
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{1-e^{-x^2}}}x=\frac{|x|}{x}\,\sqrt{1+O(x^2)}}\)
i granica prawo i lewostrona