Pochodna ze wzorów
Pochodna ze wzorów
Witajcie!
Po 5 latach studiów humanistycznych w końcu się obroniłem i (teoretycznie) skończyłem edukację.
Ale ponieważ kocham komputery i programowanie, postanowiłem pójść na informatykę na studia inżynierskie od października.
A więc siedzę i powtarzam matematykę
Trafiłem na takie oto zadanie:
\(\displaystyle{ y= ln (x+ \sqrt{x ^{2}+1 } )}\)
I nie mam pojęcia jak to zrobić. Dopiero zaczynam powtórkę, więc się nie łamię.
Mój tok rozumowania jest taki:
\(\displaystyle{ a = x^{2} + 1
a' = (x ^{2} +1)= 2x
b= (x+a ^{ \frac{1}{2} } )
b' = [(x)'+( a^{ \frac{1}{2} } )']=1+( \frac{1}{2} a ^{ \frac{-1}{2} } )}\)
Ale dalej wychodzą mi jakieś bzdety. W odpowiedziach do tego zadania podano, że powinno wyjśc
\(\displaystyle{ \frac{x ^{3} (x ^{2}+1) ^{4} }{ \sqrt{x(x-1)} }( \frac{5}{2x} - \frac{1}{2(x-1)} + \frac{8x}{x ^{2}+1 } )}\)
Gdyby ktoś był też tak dobry i pokazał mi krok po kroku jak rozwiązać również i to:
\(\displaystyle{ y=ln tg \frac{x}{2}}\)
Bo próbowałem na różne sposoby i nie wychodzi.
Z góry dzięki!!!
Po 5 latach studiów humanistycznych w końcu się obroniłem i (teoretycznie) skończyłem edukację.
Ale ponieważ kocham komputery i programowanie, postanowiłem pójść na informatykę na studia inżynierskie od października.
A więc siedzę i powtarzam matematykę
Trafiłem na takie oto zadanie:
\(\displaystyle{ y= ln (x+ \sqrt{x ^{2}+1 } )}\)
I nie mam pojęcia jak to zrobić. Dopiero zaczynam powtórkę, więc się nie łamię.
Mój tok rozumowania jest taki:
\(\displaystyle{ a = x^{2} + 1
a' = (x ^{2} +1)= 2x
b= (x+a ^{ \frac{1}{2} } )
b' = [(x)'+( a^{ \frac{1}{2} } )']=1+( \frac{1}{2} a ^{ \frac{-1}{2} } )}\)
Ale dalej wychodzą mi jakieś bzdety. W odpowiedziach do tego zadania podano, że powinno wyjśc
\(\displaystyle{ \frac{x ^{3} (x ^{2}+1) ^{4} }{ \sqrt{x(x-1)} }( \frac{5}{2x} - \frac{1}{2(x-1)} + \frac{8x}{x ^{2}+1 } )}\)
Gdyby ktoś był też tak dobry i pokazał mi krok po kroku jak rozwiązać również i to:
\(\displaystyle{ y=ln tg \frac{x}{2}}\)
Bo próbowałem na różne sposoby i nie wychodzi.
Z góry dzięki!!!
-
- Moderator
- Posty: 2828
- Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Seattle, WA
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 356 razy
Pochodna ze wzorów
\(\displaystyle{ y = ln tg \frac{x}{2} \\
y' = \frac{1}{tg \frac{x}{2} } \cdot (tg \frac{x}{2} )' = \frac{1}{tg \frac{x}{2} } \cdot \frac{1}{cos^{2} \frac{x}{2} } \cdot ( \frac{x}{2} )' =\frac{1}{tg \frac{x}{2} } \cdot \frac{1}{2cos^{2} \frac{x}{2} } = \frac{1}{2tg \frac{x}{2} cos^{2} \frac{x}{2} }}\)
y' = \frac{1}{tg \frac{x}{2} } \cdot (tg \frac{x}{2} )' = \frac{1}{tg \frac{x}{2} } \cdot \frac{1}{cos^{2} \frac{x}{2} } \cdot ( \frac{x}{2} )' =\frac{1}{tg \frac{x}{2} } \cdot \frac{1}{2cos^{2} \frac{x}{2} } = \frac{1}{2tg \frac{x}{2} cos^{2} \frac{x}{2} }}\)
- M Ciesielski
- Gość Specjalny
- Posty: 2524
- Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 302 razy
Pochodna ze wzorów
Może wytłumaczę ten drugi przykład:
\(\displaystyle{ y = \ln \tg \frac{x}{2}}\)
Jak widać jest to funkcja złożona (dwukrotnie). Od zewnętrznej mamy: logarytm, tangens, mnożenie \(\displaystyle{ \left(\frac{x}{2} = \frac{1}{2}x\right)}\).
Zasada obliczania pochodnej funkcji złożonej jest następująca:
Obliczamy pochodną funkcji zewnętrznej, u nas - logarytm. Wiemy, że \(\displaystyle{ \left( \ln x \right)' = \frac{1}{x}}\). Problemem jest to, że w naszej funkcji pod logarytmem jeszcze coś jest, dlatego zamiast \(\displaystyle{ x}\) wpisujemy tam właśnie to coś, co jest pod logarytmem i wszystko mnożymy przez pochodną tego czegoś. Może tak będzie łatwiej:
\(\displaystyle{ \left(\ln x\right)' = \frac{1}{x} \\ \left(\ln \left(\tg \frac{x}{2}\right) \right)' = \frac{1}{\tg \frac{x}{2}} \cdot \left(\tg \frac{x}{2}\right)'}\)
Dalej tak samo. Znamy pochodną \(\displaystyle{ (\tg x)'}\), ale pod tangensem jest jeszcze \(\displaystyle{ \frac{x}{2}}\). Mamy więc:
\(\displaystyle{ \left(\tg \frac{x}{2}\right)' = \frac{1}{\cos^2\left(\frac{x}{2}\right)} \cdot \left( \frac{x}{2} \right)'}\)
Z tą ostatnią pochodną chyba sobie poradzisz, prawda? Ogólnie mamy:
\(\displaystyle{ \left( a \cdot f(x) \right)' = a \cdot \left( f(x) \right)' \\ \left(f(x)+g(x) \right)' = f'(x) + g'(x) \\ \left(f(x) \cdot g(x) \right)' = f'(x) \cdot g(x) + f(x) \cdot g'(x) \\ \left(\frac{f(x)}{g(x)} \right)' = \frac{f'(x) \cdot g(x) - f(x) \cdot g'(x)}{[g(x)]^2}, \quad g(x) \neq 0}\)
Podstawowe wzory znajdziesz na Wiki.
\(\displaystyle{ y = \ln \tg \frac{x}{2}}\)
Jak widać jest to funkcja złożona (dwukrotnie). Od zewnętrznej mamy: logarytm, tangens, mnożenie \(\displaystyle{ \left(\frac{x}{2} = \frac{1}{2}x\right)}\).
Zasada obliczania pochodnej funkcji złożonej jest następująca:
Obliczamy pochodną funkcji zewnętrznej, u nas - logarytm. Wiemy, że \(\displaystyle{ \left( \ln x \right)' = \frac{1}{x}}\). Problemem jest to, że w naszej funkcji pod logarytmem jeszcze coś jest, dlatego zamiast \(\displaystyle{ x}\) wpisujemy tam właśnie to coś, co jest pod logarytmem i wszystko mnożymy przez pochodną tego czegoś. Może tak będzie łatwiej:
\(\displaystyle{ \left(\ln x\right)' = \frac{1}{x} \\ \left(\ln \left(\tg \frac{x}{2}\right) \right)' = \frac{1}{\tg \frac{x}{2}} \cdot \left(\tg \frac{x}{2}\right)'}\)
Dalej tak samo. Znamy pochodną \(\displaystyle{ (\tg x)'}\), ale pod tangensem jest jeszcze \(\displaystyle{ \frac{x}{2}}\). Mamy więc:
\(\displaystyle{ \left(\tg \frac{x}{2}\right)' = \frac{1}{\cos^2\left(\frac{x}{2}\right)} \cdot \left( \frac{x}{2} \right)'}\)
Z tą ostatnią pochodną chyba sobie poradzisz, prawda? Ogólnie mamy:
\(\displaystyle{ \left( a \cdot f(x) \right)' = a \cdot \left( f(x) \right)' \\ \left(f(x)+g(x) \right)' = f'(x) + g'(x) \\ \left(f(x) \cdot g(x) \right)' = f'(x) \cdot g(x) + f(x) \cdot g'(x) \\ \left(\frac{f(x)}{g(x)} \right)' = \frac{f'(x) \cdot g(x) - f(x) \cdot g'(x)}{[g(x)]^2}, \quad g(x) \neq 0}\)
Podstawowe wzory znajdziesz na Wiki.
-
- Moderator
- Posty: 2828
- Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Seattle, WA
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 356 razy
Pochodna ze wzorów
\(\displaystyle{ y= ln (x+ \sqrt{x ^{2}+1 } )\\
y' = \frac{1}{x+ \sqrt{x ^{2}+1 } } \cdot (x + \sqrt{x^{2} +1})' = \frac{1}{x+ \sqrt{x ^{2}+1 } } \cdot (1 + \frac{1}{2(x^{2} + 1)} \cdot (x^{2} + 1)' ) = \frac{1}{x+ \sqrt{x ^{2}+1 } } \cdot (1 + \frac{1}{2 \sqrt{x^{2} + 1}} \cdot 2x) = \frac{ 1 + \frac{x}{ \sqrt{x^{2} + 1}} }{x + \sqrt{x^{2} + 1} }}\)
y' = \frac{1}{x+ \sqrt{x ^{2}+1 } } \cdot (x + \sqrt{x^{2} +1})' = \frac{1}{x+ \sqrt{x ^{2}+1 } } \cdot (1 + \frac{1}{2(x^{2} + 1)} \cdot (x^{2} + 1)' ) = \frac{1}{x+ \sqrt{x ^{2}+1 } } \cdot (1 + \frac{1}{2 \sqrt{x^{2} + 1}} \cdot 2x) = \frac{ 1 + \frac{x}{ \sqrt{x^{2} + 1}} }{x + \sqrt{x^{2} + 1} }}\)
Ostatnio zmieniony 23 lip 2010, o 18:45 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Pochodna ze wzorów
Wielkie dzięki. Mnie wyszło dokładnie to samo, ale w odpowiedziach do zadania jest, że powinno wyjść:
\(\displaystyle{ y'= \frac{1}{sinx}}\)
Więc opcje są trzy:
1. Albo obaj się mylimy a odpowiedzi są dobre;
2. Albo odpowiedzi są złe i mamy rację;
3. Albo nikt nie ma racji
Jako, że ja się czuję niepewnie ze swoimi umiejętnościami, to nie ufam temu, co mi wyszło Ale jeśli Ty masz tak samo to nie wiem...-- 23 lip 2010, o 18:48 --M. Ciesielski - wielkie dzięki za szczegółowe wyjaśnienie
Zrobiłem dokładnie tak, jak mówisz, chociaż ja ciągle jeszcze nie mam wprawy i "rozbijam sobie na dwa" - czyli najpierw wprowadzam zmienną pomocniczą, np. a, która obejmuje te dodatkowe elementy, na niej przeprowadzam operację i potem dopiero na całości. Ale zrobiłem dokładnie w ten sposób....i w odpowiedziach jest inaczej. Bug?
\(\displaystyle{ y'= \frac{1}{sinx}}\)
Więc opcje są trzy:
1. Albo obaj się mylimy a odpowiedzi są dobre;
2. Albo odpowiedzi są złe i mamy rację;
3. Albo nikt nie ma racji
Jako, że ja się czuję niepewnie ze swoimi umiejętnościami, to nie ufam temu, co mi wyszło Ale jeśli Ty masz tak samo to nie wiem...-- 23 lip 2010, o 18:48 --M. Ciesielski - wielkie dzięki za szczegółowe wyjaśnienie
Zrobiłem dokładnie tak, jak mówisz, chociaż ja ciągle jeszcze nie mam wprawy i "rozbijam sobie na dwa" - czyli najpierw wprowadzam zmienną pomocniczą, np. a, która obejmuje te dodatkowe elementy, na niej przeprowadzam operację i potem dopiero na całości. Ale zrobiłem dokładnie w ten sposób....i w odpowiedziach jest inaczej. Bug?
- M Ciesielski
- Gość Specjalny
- Posty: 2524
- Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 302 razy
Pochodna ze wzorów
Oj, spokojnie - wymnóż to wszystko najpierw. W końcu (mianownik) \(\displaystyle{ 2 \tg \frac{x}{2} \cos^2 \frac{x}{2} = 2 \sin \frac{x}{2} \cos \frac{x}{2} = \sin x}\).
Wszystko się zgadza
Wszystko się zgadza
Pochodna ze wzorów
Och kurcze i to jest właśnie to....
Nie widzę jeszcze pewnych rzeczy na pierwszy rzut oka - wyszło mi dokładnie tak, a przecież to właśnie jest sinx, tak jak mówisz.
Sorry za zamieszanie, muszę uważniej patrzeć, ale czego oczekiwać po człowieku po 5-u latach ogłupiającego wkuwania na pamięć ?
Jeszcze raz thx
Nie widzę jeszcze pewnych rzeczy na pierwszy rzut oka - wyszło mi dokładnie tak, a przecież to właśnie jest sinx, tak jak mówisz.
Sorry za zamieszanie, muszę uważniej patrzeć, ale czego oczekiwać po człowieku po 5-u latach ogłupiającego wkuwania na pamięć ?
Jeszcze raz thx
Pochodna ze wzorów
Czy jest błędem rozbijanie rozwiązania na części. Czyli przykładowo jeśli jest
\(\displaystyle{ y= ln tg \frac{x}{2}}\)
to wyprowadzenie sobie osobno fragmentów funkcji złożonej w postaci zmiennych pomocniczych? Czy takie babranie się jest niepotrzebnym rozwlekaniem ?
\(\displaystyle{ y= ln tg \frac{x}{2}}\)
to wyprowadzenie sobie osobno fragmentów funkcji złożonej w postaci zmiennych pomocniczych? Czy takie babranie się jest niepotrzebnym rozwlekaniem ?
Ostatnio zmieniony 23 lip 2010, o 23:11 przez M Ciesielski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.