[MIX] różne "na wakacje od dziś" II
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
marek12
- Użytkownik

- Posty: 696
- Rejestracja: 5 lut 2008, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: marki
- Podziękował: 165 razy
- Pomógł: 20 razy
[MIX] różne "na wakacje od dziś" II
1. Wykazać, że dla wszystkich dodatnich liczb rzeczywistych \(\displaystyle{ a}\) istnieje nieskończenie wiele liczb naturalnych n, takich, że liczba \(\displaystyle{ [na]!}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ n^{2}+1}\).
2. Niech \(\displaystyle{ n\in \mathbb N, n\ge 2}\). Pokaż że \(\displaystyle{ x^n-x-1}\) jest nierozkładalny w \(\displaystyle{ \mathbb Z[x]}\)
3. Niech \(\displaystyle{ f(x)=x^{2}+bx+1}\) gdzie \(\displaystyle{ b\in (2;\frac{7}{2})}\)
Rozwiąż nierówność \(\displaystyle{ f[f(x)]> x}\)
4. Znajdz minimum \(\displaystyle{ \max(a+b+c, \ b+c+d, \ c+d+e, \ d+e+f, \ e+f+g)}\) gdzie \(\displaystyle{ a,b,c,d,e,f,g>0}\) takie że \(\displaystyle{ a+b+c+d+e+f+g = 1.}\)
5. \(\displaystyle{ a,b,c>0}\)
Pokaż \(\displaystyle{ \frac{bc}{a^2+bc}+\frac{ca}{b^2+ca}+\frac{ab}{c^2+ab}\leq \frac{a}{b+c}+\frac{b}{c+a}+\frac{c}{a+b}}\)
6. 2002 liczb \(\displaystyle{ a_1,a_2...a_{2002}}\) spełnia równośći
\(\displaystyle{ \frac{a_1}{2} + \frac{a_2}{3} +... \frac{a_{2002}}{2003} = \frac{4}{3},}\)
\(\displaystyle{ \frac{a_1}{3} + \frac{a_2}{4} +... \frac{a_{2002}}{2004} = \frac{4}{5},}\)
....
\(\displaystyle{ \frac{a_1}{2003} + \frac{a_2}{2004} +... \frac{a_{2002}}{4004} = \frac{4}{4005}}\)
Oszacować
\(\displaystyle{ \frac{a_1}{3}+ \frac{a_2}{5}+ \frac{a_3}{7} +... \frac{a_{2002}}{4005}}\)
7. Znajdz wszystkie wielomiany \(\displaystyle{ P(x)\in R[x]}\) spełniające:
\(\displaystyle{ P(x)P(-x)=P(x^2-1)}\)
8. Pokaż że dla każdego x rzeczywistego
\(\displaystyle{ \max\{|\sin x|, |\sin(x+2010)|\}>\dfrac1{\sqrt{17}}}\)
9. Udowodnij równość :\(\displaystyle{ \sum_{k=n}^{k=n+p-m}\binom{k}{n}\binom{n+p-k}{m}=\binom{n+p+1}{m+n+1}}\) gdzie \(\displaystyle{ p\ge m}\)
10. Znajdz wszystkie ciągłe funkcje \(\displaystyle{ R \rightarrow R}\) takie że
\(\displaystyle{ f(x+y)+f(xy) =f(x)+f(y)+f(xy+1)}\)
11. Pokaż że
\(\displaystyle{ n\Big|x-\frac{1}{x}\Big| \leqslant \Big|x^n-\frac{1}{x^n}\Big| ,\ n\in \mathbb N,\ 0\ne x\in \mathbb R}\)
12. Rozważmy trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\) gdzie \(\displaystyle{ BC=a\ ,\ CA=b\ ,\ AB=c}\) i polu równym 4 . Niech \(\displaystyle{ x,y,z}\) oznaczają odległość ortocentrum od wierzchołków \(\displaystyle{ A,B,C}\) .
Pokaż że jesli \(\displaystyle{ a\sqrt x+b\sqrt y+c\sqrt z=4\sqrt{a+b+c}}\) , to \(\displaystyle{ ABC}\) jest równboczny.
2. Niech \(\displaystyle{ n\in \mathbb N, n\ge 2}\). Pokaż że \(\displaystyle{ x^n-x-1}\) jest nierozkładalny w \(\displaystyle{ \mathbb Z[x]}\)
3. Niech \(\displaystyle{ f(x)=x^{2}+bx+1}\) gdzie \(\displaystyle{ b\in (2;\frac{7}{2})}\)
Rozwiąż nierówność \(\displaystyle{ f[f(x)]> x}\)
4. Znajdz minimum \(\displaystyle{ \max(a+b+c, \ b+c+d, \ c+d+e, \ d+e+f, \ e+f+g)}\) gdzie \(\displaystyle{ a,b,c,d,e,f,g>0}\) takie że \(\displaystyle{ a+b+c+d+e+f+g = 1.}\)
5. \(\displaystyle{ a,b,c>0}\)
Pokaż \(\displaystyle{ \frac{bc}{a^2+bc}+\frac{ca}{b^2+ca}+\frac{ab}{c^2+ab}\leq \frac{a}{b+c}+\frac{b}{c+a}+\frac{c}{a+b}}\)
6. 2002 liczb \(\displaystyle{ a_1,a_2...a_{2002}}\) spełnia równośći
\(\displaystyle{ \frac{a_1}{2} + \frac{a_2}{3} +... \frac{a_{2002}}{2003} = \frac{4}{3},}\)
\(\displaystyle{ \frac{a_1}{3} + \frac{a_2}{4} +... \frac{a_{2002}}{2004} = \frac{4}{5},}\)
....
\(\displaystyle{ \frac{a_1}{2003} + \frac{a_2}{2004} +... \frac{a_{2002}}{4004} = \frac{4}{4005}}\)
Oszacować
\(\displaystyle{ \frac{a_1}{3}+ \frac{a_2}{5}+ \frac{a_3}{7} +... \frac{a_{2002}}{4005}}\)
7. Znajdz wszystkie wielomiany \(\displaystyle{ P(x)\in R[x]}\) spełniające:
\(\displaystyle{ P(x)P(-x)=P(x^2-1)}\)
8. Pokaż że dla każdego x rzeczywistego
\(\displaystyle{ \max\{|\sin x|, |\sin(x+2010)|\}>\dfrac1{\sqrt{17}}}\)
9. Udowodnij równość :\(\displaystyle{ \sum_{k=n}^{k=n+p-m}\binom{k}{n}\binom{n+p-k}{m}=\binom{n+p+1}{m+n+1}}\) gdzie \(\displaystyle{ p\ge m}\)
10. Znajdz wszystkie ciągłe funkcje \(\displaystyle{ R \rightarrow R}\) takie że
\(\displaystyle{ f(x+y)+f(xy) =f(x)+f(y)+f(xy+1)}\)
11. Pokaż że
\(\displaystyle{ n\Big|x-\frac{1}{x}\Big| \leqslant \Big|x^n-\frac{1}{x^n}\Big| ,\ n\in \mathbb N,\ 0\ne x\in \mathbb R}\)
12. Rozważmy trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\) gdzie \(\displaystyle{ BC=a\ ,\ CA=b\ ,\ AB=c}\) i polu równym 4 . Niech \(\displaystyle{ x,y,z}\) oznaczają odległość ortocentrum od wierzchołków \(\displaystyle{ A,B,C}\) .
Pokaż że jesli \(\displaystyle{ a\sqrt x+b\sqrt y+c\sqrt z=4\sqrt{a+b+c}}\) , to \(\displaystyle{ ABC}\) jest równboczny.
- Inkwizytor
- Użytkownik

- Posty: 4089
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
-
robin5hood
- Użytkownik

- Posty: 1675
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
-
robin5hood
- Użytkownik

- Posty: 1675
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
- paladin
- Użytkownik

- Posty: 148
- Rejestracja: 24 sty 2005, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 19 razy
[MIX] różne "na wakacje od dziś" II
4. Na zbiorze, który nie jest domknięty, może nie istnieć "prawdziwe" minimum, więc nie bardzo wiadomo, czy zadanie brzmi "znajdź infimum", czy "udowodnij, że minimum jest przyjmowane". W pierwszej, moim zdaniem naturalnej, interpretacji, Twoje rozwiązanie jest OK:
Ukryta treść:
- Myrthan
- Użytkownik

- Posty: 102
- Rejestracja: 16 kwie 2010, o 21:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bliżej niż myślisz
- Pomógł: 4 razy
[MIX] różne "na wakacje od dziś" II
Mam pytanie, minimum, maksimum to normalka (albo istnieje ale rzadko) na OM?
-
Wasilewski
- Użytkownik

- Posty: 3879
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13376
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
