Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
-
paulisian
- Użytkownik

- Posty: 71
- Rejestracja: 4 sty 2010, o 16:58
- Płeć: Kobieta
Post
autor: paulisian » 21 lip 2010, o 10:07
czy ja dobrze mysle w rozwiazaniu tego zadania? prosze o podpowiedz jesli sie myle
\(\displaystyle{ \lim_{x \rightarrow0} \frac{e^x + e^{-x}-2}{1-cosx}=\lim_{x \rightarrow0} \frac{e^x - e^ {-x}}{sinx}=\lim_{x \rightarrow0} \frac{e^x + e^{-x}}{cosx}=0}\)
wydaje mi sie to troche za latwe dlatego jesli gdzies jest blad to prosze o jego wskazanie.
ps. oczywiscie nie zaznaczalam ze koszystam z de l'Hospitala ale w sumie od pierwszego = bylo korzystanie z tej reguly

-
Nakahed90
- Gość Specjalny

- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Post
autor: Nakahed90 » 21 lip 2010, o 10:11
Od kiedy \(\displaystyle{ \frac{1+1}{1}=0}\)?
-
paulisian
- Użytkownik

- Posty: 71
- Rejestracja: 4 sty 2010, o 16:58
- Płeć: Kobieta
Post
autor: paulisian » 21 lip 2010, o 10:13
o kurde!! no tak! wiedzialam ze gdzies jest blad, rzeczywiscie \(\displaystyle{ e^0 = 1}\) a tak poza tym to wszystko ok? bo jakos nie wierze we wlasne mozliwosci
-
Afish
- Moderator

- Posty: 2828
- Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Seattle, WA
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 356 razy
Post
autor: Afish » 21 lip 2010, o 10:21
Tak, reszta jest ok.
-
paulisian
- Użytkownik

- Posty: 71
- Rejestracja: 4 sty 2010, o 16:58
- Płeć: Kobieta
Post
autor: paulisian » 21 lip 2010, o 10:22
dziekuje bardzoooo!!!