Czy ciąg jest zbieżny?
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2956
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 495 razy
Czy ciąg jest zbieżny?
Wsk:
Znajdź taki rozbieżny ciąg \(\displaystyle{ u_{n}}\), że od pewnego miejsca \(\displaystyle{ u_{n}<\frac{n}{2 ^{n} } \cdot \frac{n!}{2^{n}}}\) dla każdego \(\displaystyle{ n \in \mathbb{N}}\).
Znajdź taki rozbieżny ciąg \(\displaystyle{ u_{n}}\), że od pewnego miejsca \(\displaystyle{ u_{n}<\frac{n}{2 ^{n} } \cdot \frac{n!}{2^{n}}}\) dla każdego \(\displaystyle{ n \in \mathbb{N}}\).