Jak wygląda dowód poniższego twierdzenia:
Załóżmy, że ciąg \(\displaystyle{ a_n}\) o niezerowych wyrazach spełnia: \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \frac{|a_{n+1}|}{|a_n|}=g,}\) wtedy \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \sqrt[n]{|a_n|}=g}\)
pozdrawiam
twierdzenie o granicy ciągu
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
twierdzenie o granicy ciągu
Rozważ ciąg \(\displaystyle{ ln (\sqrt[n]{|a_{n}|}) = \frac{ln|a_{n}|}{n}}\) i do policzenia jego granicy wykorzystaj twierdzenie Stolza.