równonie wartości bezwzględnej
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 17 lip 2010, o 00:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bolesław
równonie wartości bezwzględnej
1)Rozwiązując równanie
\(\displaystyle{ |2x-1|+|x-2|=6}\)
będziemy rozpatrywać je w następujących przedziałach:
Odpowiedź:
\(\displaystyle{ x \ge \dots}\)
\(\displaystyle{ \dots \le x < \dots}\)
\(\displaystyle{ x < \dots}\)
2)\(\displaystyle{ ||a|-|b|| \le |a+b|}\)
a)dla \(\displaystyle{ a\in \mathbb{R}}\) i \(\displaystyle{ b<0}\)
b)dla \(\displaystyle{ a,b \in \mathbb{N}}\)
c)dla \(\displaystyle{ a=0}\) i \(\displaystyle{ b=0}\)
d)dla \(\displaystyle{ a \ge 0}\) i \(\displaystyle{ b=0}\)
e)tylko dla \(\displaystyle{ a >0}\) i b \(\displaystyle{ >0}\)
3)oblicz \(\displaystyle{ |1- \sqrt{2}|}\) oraz \(\displaystyle{ |2- \sqrt{2}|}\)
bardzo był bym wdzieczny za rozwiązanie
dzieki wielkie z góry i pozdro dla wszystkich
\(\displaystyle{ |2x-1|+|x-2|=6}\)
będziemy rozpatrywać je w następujących przedziałach:
Odpowiedź:
\(\displaystyle{ x \ge \dots}\)
\(\displaystyle{ \dots \le x < \dots}\)
\(\displaystyle{ x < \dots}\)
2)\(\displaystyle{ ||a|-|b|| \le |a+b|}\)
a)dla \(\displaystyle{ a\in \mathbb{R}}\) i \(\displaystyle{ b<0}\)
b)dla \(\displaystyle{ a,b \in \mathbb{N}}\)
c)dla \(\displaystyle{ a=0}\) i \(\displaystyle{ b=0}\)
d)dla \(\displaystyle{ a \ge 0}\) i \(\displaystyle{ b=0}\)
e)tylko dla \(\displaystyle{ a >0}\) i b \(\displaystyle{ >0}\)
3)oblicz \(\displaystyle{ |1- \sqrt{2}|}\) oraz \(\displaystyle{ |2- \sqrt{2}|}\)
bardzo był bym wdzieczny za rozwiązanie
dzieki wielkie z góry i pozdro dla wszystkich
Ostatnio zmieniony 17 lip 2010, o 11:35 przez czeslaw, łącznie zmieniany 4 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 427 razy
równonie wartości bezwzględnej
2. Jakie jest polecenie?
3. W jakim sensie "oblicz" - tu co najwyżej można "klepnąć" to w kalkulator chyba ze masz określić znak liczby ale tu to widac na pierwszy rzut oka
3. W jakim sensie "oblicz" - tu co najwyżej można "klepnąć" to w kalkulator chyba ze masz określić znak liczby ale tu to widac na pierwszy rzut oka
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 17 lip 2010, o 00:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bolesław
równonie wartości bezwzględnej
sa takie polecenia jak napisałem dlatego sam zabardzo niewiem co mam zrobić a jestem troche lewy z matmy wiec dla mnie tu nic nie jest oczywiste
ale w pierwszym mam je podzielić na te przedziały jak napisałem wyżej i to ma być odpowidz do zadania tak mi się wydaje
ale w pierwszym mam je podzielić na te przedziały jak napisałem wyżej i to ma być odpowidz do zadania tak mi się wydaje
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 427 razy
równonie wartości bezwzględnej
1. Znajdź miejsca zerowe każdej wartości bezwzględnej. Zaznacz je na wspólnej osi liczbowej i uzyskasz trzy przedziały.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 17 lip 2010, o 00:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bolesław
równonie wartości bezwzględnej
2)dla jakich wartości \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) prawdziwa jest nierówność
i powiedz mi jeszcze jak znaleźć miejsca zerowe bo nie za bardzo też sie orientuję
i powiedz mi jeszcze jak znaleźć miejsca zerowe bo nie za bardzo też sie orientuję
Ostatnio zmieniony 17 lip 2010, o 18:50 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Zwracaj uwagę na ortografię - jeśli masz wątpliwości, zajrzyj do słownika. To nie jest forum dla nędzarzy umysłowych.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Zwracaj uwagę na ortografię - jeśli masz wątpliwości, zajrzyj do słownika. To nie jest forum dla nędzarzy umysłowych.
-
- Korepetytor
- Posty: 1824
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 228 razy
równonie wartości bezwzględnej
Sprawdź kiedy wyrażenie \(\displaystyle{ 2x-1}\) i \(\displaystyle{ x-2}\) przyjmuje wartość \(\displaystyle{ 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 282
- Rejestracja: 2 paź 2009, o 20:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dachnów
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 13 razy
równonie wartości bezwzględnej
3.
\(\displaystyle{ \sqrt{2}-1}\)
i
\(\displaystyle{ 2- \sqrt{2}}\)
poprostu nalezy oszacować ktora z liczb jest wieksza.
\(\displaystyle{ \sqrt{2}-1}\)
i
\(\displaystyle{ 2- \sqrt{2}}\)
poprostu nalezy oszacować ktora z liczb jest wieksza.