Jak to rozwiązać? Pierwiastek w ułamku.
Jak to rozwiązać? Pierwiastek w ułamku.
Wyliczam delte i w \(\displaystyle{ x_{2}}\) mam \(\displaystyle{ \frac{3-3\sqrt{3} }{2}}\) jak to rozwiązać?
Ostatnio zmieniony 15 lip 2010, o 12:41 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
- Nakahed90
- Gość Specjalny
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Jak to rozwiązać? Pierwiastek w ułamku.
Ale co tu chcesz rozwiazywać? Napisz całe zadanie, bo nie wiemy co Ty chcesz tu zrobić.
- Nakahed90
- Gość Specjalny
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Jak to rozwiązać? Pierwiastek w ułamku.
Jeżeli wyszła Ci \(\displaystyle{ \Delta=-27}\) to \(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=3\sqrt{3}i}\)
Jak to rozwiązać? Pierwiastek w ułamku.
Na razie się dowiedziałem, że jeżeli coś jest pod pierwiastkiem to traci minus. Jeżeli chodzi o \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) to można zrobić tak, że \(\displaystyle{ \sqrt{3} \approx 1,7}\) i dalej można kombinować, ale nie wiem jak mam prawidłowo zrobić te działanie \(\displaystyle{ \frac{3-3\sqrt{3} }{2}}\)
- smigol
- Korepetytor
- Posty: 3454
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 353 razy
Jak to rozwiązać? Pierwiastek w ułamku.
[quote="rad1nho"]Na razie się dowiedziałem, że jeżeli coś jest pod pierwiastkiem to traci minus. [/quote]
Jeśli to Ci nauczycielka powiedziała to powiedz jej, żeby wróciła do podstawówki
A jeśli przeczytałeś to w książce to ja spal

Może pomyliłeś z tym, że jeśli liczba ujemna jest podnoszona do parzystej potęgi to 'traci' minusa?



Jeśli to Ci nauczycielka powiedziała to powiedz jej, żeby wróciła do podstawówki

A jeśli przeczytałeś to w książce to ja spal



Może pomyliłeś z tym, że jeśli liczba ujemna jest podnoszona do parzystej potęgi to 'traci' minusa?
-
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 10 sty 2009, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: brak
- Pomógł: 5 razy
Jak to rozwiązać? Pierwiastek w ułamku.
\(\displaystyle{ \bigwedge\limits_{x\in R-} \sqrt{x} \in \o}\)
Ostatnio zmieniony 15 lip 2010, o 11:50 przez lolks123, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak to rozwiązać? Pierwiastek w ułamku.
Nie, wywnioskowałem to z tej wypowiedzi :
jak widzimy delta wynosi -27 a po przekształceniu minus znikąłNakahed90 pisze:Jeżeli wyszła Ci \(\displaystyle{ \Delta=-27}\) to \(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=3\sqrt{3}i}\)
- miki999
- Gość Specjalny
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Jak to rozwiązać? Pierwiastek w ułamku.
Rządzisz.\(\displaystyle{ \bigwedge\limits_{x\in R} \sqrt{x<0} \in \o}\)
Dla potomności: zapisywanie na siłę w formalny sposób nie zawsze jest fajne.
Pozdrawiam.
- smigol
- Korepetytor
- Posty: 3454
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 353 razy
Jak to rozwiązać? Pierwiastek w ułamku.
A cóż to jest?lolks123 pisze:\(\displaystyle{ \bigwedge\limits_{x\in R} \sqrt{x<0} \in \o}\)
I cóż to za zapis? Jak chcesz formalnie coś zapisywać to najpierw naucz się to robić, bo teraz nie wyszedłeś na kogoś mądrego, tylko na ignoranta.
Bo to \(\displaystyle{ i}\) to jednostka urojona.rad1nho pisze:Nie, wywnioskowałem to z tej wypowiedzi :jak widzimy delta wynosi -27 a po przekształceniu minus znikąłNakahed90 pisze:Jeżeli wyszła Ci \(\displaystyle{ \Delta=-27}\) to \(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=3\sqrt{3}i}\)
Na Twoim poziomie jeśli wyjdzie Ci wyróżnik ujemny to piszesz:
.brak pierwiastków rzeczywistych
- Myrthan
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 16 kwie 2010, o 21:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bliżej niż myślisz
- Pomógł: 3 razy
Jak to rozwiązać? Pierwiastek w ułamku.
To jest prawdopodobnie poziom liceum i tutaj.... jeżeli wychodzi delta ujemna to jest koniec liczenia i równanie nie ma rozwiązania, tak piszesz. Wy mu tutaj z liczbami zespolonymi wyskakujecie, a on nie ma o tym pojęcia ; /
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Jak to rozwiązać? Pierwiastek w ułamku.
ale ja muszę ten pierwiastek z \(\displaystyle{ 3}\) wyciągnąć, w przybliżeniu wynosi on \(\displaystyle{ 1,7}\) ale mniejsza z tym, chciałbym aby ktoś napisał mi jak mam to: \(\displaystyle{ \frac{3-3\sqrt{3} }{2}}\) rozwiązać, widząc że \(\displaystyle{ \sqrt{3} \approx 1,7}\) Mile widziane rozwiązanie...
- miki999
- Gość Specjalny
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Jak to rozwiązać? Pierwiastek w ułamku.
A kto Ci każe?ale ja muszę ten pierwiastek z \(\displaystyle{ 3}\) wyciągnąć
Za \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) podstawić \(\displaystyle{ 1,7}\). Dodawać, mnożyć i dzielić powinieneś już umieć.mam to: \(\displaystyle{ \frac{3-3\sqrt{3} }{2}}\) rozwiązać, widząc że \(\displaystyle{ \sqrt{3} \approx 1,7}\) Mile widziane rozwiązanie...
Pozdrawiam.
Jak to rozwiązać? Pierwiastek w ułamku.
Pani korepetytormiki999 pisze:A kto Ci każe?ale ja muszę ten pierwiastek z \(\displaystyle{ 3}\) wyciągnąć
Za \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) podstawić \(\displaystyle{ 1,7}\). Dodawać, mnożyć i dzielić powinieneś już umieć.mam to: \(\displaystyle{ \frac{3-3\sqrt{3} }{2}}\) rozwiązać, widząc że \(\displaystyle{ \sqrt{3} \approx 1,7}\) Mile widziane rozwiązanie...
Pozdrawiam.
No właśnie nie jestem pewien i wole żeby mi ktoś to napisał dla świętego spokoju..