równanie - rozwiązania w poszczególnych przedziałach
równanie - rozwiązania w poszczególnych przedziałach
witam, chciałabym aby ktoś pomógł rozwiązać mi to równanie:)
\(\displaystyle{ -x + \big||x| - 1\big| = 1}\)
robię to na 3 przedziały i wychodzi mi, że tylko 0 spełnia to równanie a powinien wyjść przedział i nie wiem, w którym miejscu robię błąd, czy ktoś mógłby rozpisać po kolei te przedziały, byłabym bardzo wdzięczna
pozdrawiam
\(\displaystyle{ -x + \big||x| - 1\big| = 1}\)
robię to na 3 przedziały i wychodzi mi, że tylko 0 spełnia to równanie a powinien wyjść przedział i nie wiem, w którym miejscu robię błąd, czy ktoś mógłby rozpisać po kolei te przedziały, byłabym bardzo wdzięczna
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 13 lip 2010, o 17:03 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie podpinaj się pod cudze tematy, lecz zakładaj własne wątki - w odpowiednich działach Forum.
Powód: Nie podpinaj się pod cudze tematy, lecz zakładaj własne wątki - w odpowiednich działach Forum.
równanie - rozwiązania w poszczególnych przedziałach
rozpisałam \(\displaystyle{ x\in (- \infty,-1)}\)
kolejny: \(\displaystyle{ x\in <-1,1)}\)
i ostatni \(\displaystyle{ x\in <1,+ \infty)}\)
ale nie wychodzi niestety
kolejny: \(\displaystyle{ x\in <-1,1)}\)
i ostatni \(\displaystyle{ x\in <1,+ \infty)}\)
ale nie wychodzi niestety
-
- Użytkownik
- Posty: 23223
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3180 razy
równanie - rozwiązania w poszczególnych przedziałach
A) dla \(\displaystyle{ x\geq 0}\) masz \(\displaystyle{ -x+|x-1|=1}\)
B) dla \(\displaystyle{ x<0}\) masz \(\displaystyle{ -x+|-x-1|=1}\)
i znowu przedziały.
B) dla \(\displaystyle{ x<0}\) masz \(\displaystyle{ -x+|-x-1|=1}\)
i znowu przedziały.