Wartosc k.
-
- Użytkownik
- Posty: 370
- Rejestracja: 29 gru 2009, o 19:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 8 razy
Wartosc k.
Proszę o wskazówke do tego zadania.
Wartość k dla której jeden z pierwiastków równania \(\displaystyle{ x^2+9x+k=0}\) jest równy -3,wynosi:?
a)\(\displaystyle{ -6}\)
b)\(\displaystyle{ -18}\)
c)\(\displaystyle{ 18}\)
d)\(\displaystyle{ 6}\)
Wartość k dla której jeden z pierwiastków równania \(\displaystyle{ x^2+9x+k=0}\) jest równy -3,wynosi:?
a)\(\displaystyle{ -6}\)
b)\(\displaystyle{ -18}\)
c)\(\displaystyle{ 18}\)
d)\(\displaystyle{ 6}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 370
- Rejestracja: 29 gru 2009, o 19:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 8 razy
Wartosc k.
Zrobiłem w ten sposób że:
\(\displaystyle{ x^2+9x+k=0}\)
\(\displaystyle{ (-3)^2+9*(-3)+k=0}\)
\(\displaystyle{ 9-27+k=0}\)
\(\displaystyle{ -18+k=0}\)
\(\displaystyle{ k=18}\)
Czy dobrze?
\(\displaystyle{ x^2+9x+k=0}\)
\(\displaystyle{ (-3)^2+9*(-3)+k=0}\)
\(\displaystyle{ 9-27+k=0}\)
\(\displaystyle{ -18+k=0}\)
\(\displaystyle{ k=18}\)
Czy dobrze?