Bony Skarbowe

Popyt, podaż, kapitalizacja, rynki finansowe. Mikroekonomia. makroekonomia, finanse itp...
maddmegg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 12 lip 2010, o 17:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

Bony Skarbowe

Post autor: maddmegg »

Czy mógłby mi ktoś pomoc przy rozwiązaniu tego zadania? jaki wzór należy użyć?

Bon skarbowy o nominale 100 00 zł zakupiono za 96 775,00 zł. Wyznacz stopę dyskontową, jeśli termin
wykupu weksla upływa za 215dni.
kolorowe skarpetki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 400
Rejestracja: 11 cze 2010, o 11:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdynia
Pomógł: 64 razy

Bony Skarbowe

Post autor: kolorowe skarpetki »

\(\displaystyle{ W_n=100\, 000}\) - wartość nominalna bonu skarbowego
\(\displaystyle{ C_z=96 \, 775}\) - cena zakupu
\(\displaystyle{ D=W_n-C_z}\) - dyskonto
\(\displaystyle{ t=215}\) - liczba dni od momentu zakupu bonu do dnia jego wykupu
\(\displaystyle{ d}\) - stopa dyskonta
\(\displaystyle{ d=\frac{D}{W_n} \, \frac{360}{t} \cdot 100}\)
ODPOWIEDZ