Udowodnij podzielności dla warunku
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 29 kwie 2008, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 1 raz
Udowodnij podzielności dla warunku
\(\displaystyle{ 4|3^{n}+1}\) dla \(\displaystyle{ n=123456789}\)
\(\displaystyle{ 5|2^{n}+3^{n}}\) dla \(\displaystyle{ n=2^{12345} - 1}\)
Aha i jakbyście jeszcze pomogli ten przykład, bo cos mi sie w nim miesza:
\(\displaystyle{ 133|11^{n+1}+12^{2n-1}}\)
\(\displaystyle{ 5|2^{n}+3^{n}}\) dla \(\displaystyle{ n=2^{12345} - 1}\)
Aha i jakbyście jeszcze pomogli ten przykład, bo cos mi sie w nim miesza:
\(\displaystyle{ 133|11^{n+1}+12^{2n-1}}\)
- smigol
- Korepetytor
- Posty: 3454
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 353 razy
Udowodnij podzielności dla warunku
Myślę, że miodzio na 100% potrafi zrobić te zadania, sęk w tym, że to Ty masz się nauczyć je rozwiązywać, a przepisanie gotowego rozwiązania niewiele Ci da.kernelek pisze: muszę mieć to zrobione bezbłędnie więc jeśli potrafisz to napisz,proszę
Pierwszy przykład: pokaż, że dla dowolnego nieparzystego \(\displaystyle{ a}\): \(\displaystyle{ 4|3^a+1}\).
Udowodnij podzielności dla warunku
Nie zrobię(szczególnie, gdy dostałeś raz gotowca)muszę mieć to zrobione bezbłędnie więc jeśli potrafisz to napisz,proszę
Jak udowodnisz daną podzielność dla dowolnej liczby naturalnej ( albo chociaż dla parzystej/nieparzystej) no to wtedy dany warunek idzie właśnie z zasady indukcji. Nie jest to trudne zadanie więc polecam Ci wziąć się do roboty