Zadanie to pochodzi z KMDO pana Pawłowskiego. Otrzymuję inny rezultat niż ten przedstawiony w książce, więc proszę o wskazanie, gdzie robię błąd.
Udowodnij równość:
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n}\cos \frac{(2k-1) \pi }{n}=0}\)
Wydaje mi się, że to nieprawda, bo dla \(\displaystyle{ n=1}\)
wynik wychodzi -1.
[Teoria liczb] Suma trygonometryczna z KMDO
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
[Teoria liczb] Suma trygonometryczna z KMDO
a widziales kiedys sumowanie od "k=1" do liczby zespolonej ??-- 3 lipca 2010, 22:22 --a poza tym nigdzie nie ma "k" pod suma wiec ...
- Sylwek
- Gość Specjalny
- Posty: 2711
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 654 razy
[Teoria liczb] Suma trygonometryczna z KMDO
Ale wewnątrz funkcji cosinus nie jest tylko \(\displaystyle{ (2n-1) \pi}\), to jest tam jeszcze podzielone przez \(\displaystyle{ n}\) . Swoją drogą to chyba błąd w treści, jedyne co mi przychodzi do głowy, co mogłoby być prawdziwe, to udowodnić, że:
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n}\cos \frac{(2k-1) \pi }{n}=0}\)
P.S. Zanim odpisałem, zmieniłeś trochę post - masz rację, ale od \(\displaystyle{ n \ge 2}\) to już jest prawdą. Oczywiście to, co zaproponowałem powyżej
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n}\cos \frac{(2k-1) \pi }{n}=0}\)
P.S. Zanim odpisałem, zmieniłeś trochę post - masz rację, ale od \(\displaystyle{ n \ge 2}\) to już jest prawdą. Oczywiście to, co zaproponowałem powyżej
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 18 maja 2009, o 21:44
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 10 razy
[Teoria liczb] Suma trygonometryczna z KMDO
Oczywiście masz rację, wkradł się tam błąd w zapisie, co już poprawiłem. Z dowodem dla \(\displaystyle{ n \ge 2}\) powinienem już sobie poradzić.