współczynnik regresji
współczynnik regresji
Witam. Mam w sobotę egzamin ze statystyki i nie potrafię rozwiązać jednego zadania - nawet nie wiem co ja tak naprawde powinnam w nim obliczyć - proszę o pomoc...
W przedsiębiosrtwie hotelarskim badano współzależności pomiędzy wielkością płac pracowników (Yi) a wielkością wydajności pracy (Xi) w 1997r. Otrzymano wyniki:
r(xy)=0,9
Xa=5000zł Ya=900zł (średnie)
S(x)=500zł S(y)=50zł
Obliczyć współczynnik regresji Xi=a(x)+b(x)Yi. Wyniki zinterpretować.
Jedyne co potrafię z tego wyliczyć to kowariancja... Nie mam pojęcia skąd wziąć a(x) i b(x) i Yi.
W przedsiębiosrtwie hotelarskim badano współzależności pomiędzy wielkością płac pracowników (Yi) a wielkością wydajności pracy (Xi) w 1997r. Otrzymano wyniki:
r(xy)=0,9
Xa=5000zł Ya=900zł (średnie)
S(x)=500zł S(y)=50zł
Obliczyć współczynnik regresji Xi=a(x)+b(x)Yi. Wyniki zinterpretować.
Jedyne co potrafię z tego wyliczyć to kowariancja... Nie mam pojęcia skąd wziąć a(x) i b(x) i Yi.
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
współczynnik regresji
otwieramy wzory w tablicach i patrzymy jak sie liczy \(\displaystyle{ a_x}\) i \(\displaystyle{ b_x}\)-- 1 lipca 2010, 11:26 --jak juz ma bc wzor to powinien tak byc
\(\displaystyle{ X= a_xY + b_x}\)
\(\displaystyle{ X= a_xY + b_x}\)
współczynnik regresji
poszperałam trochę i znalazłam te wzory i wtedy tak:
\(\displaystyle{ cov_{xy}= 22500
a_{x} = \frac{22500}{ 50^{2} }= 9
b_{x} = 5000-9*900=-3100
x_{i}= 9y_{i}-3100}\)
Czy to jest dobrze ? Czy coś pomyliłam ?
I jak to zinterpretować ?
\(\displaystyle{ cov_{xy}= 22500
a_{x} = \frac{22500}{ 50^{2} }= 9
b_{x} = 5000-9*900=-3100
x_{i}= 9y_{i}-3100}\)
Czy to jest dobrze ? Czy coś pomyliłam ?
I jak to zinterpretować ?
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
współczynnik regresji
wynik dobry
mozna bylo \(\displaystyle{ a_x= \frac{r_{xy} S_x}{S_y}}\) i nie bedzie duzych liczb-- 1 lipca 2010, 12:07 --interpretacja \(\displaystyle{ a_x}\)
jezeli płaca wzrośnie o 1zł to wzrosnie wydajnosc o 9 \(\displaystyle{ \frac{jednostek}{osobe}}\)
dlatego dziwnie podalas, ze wydajnosc mierzy sie w złotówkach
mozna bylo \(\displaystyle{ a_x= \frac{r_{xy} S_x}{S_y}}\) i nie bedzie duzych liczb-- 1 lipca 2010, 12:07 --interpretacja \(\displaystyle{ a_x}\)
jezeli płaca wzrośnie o 1zł to wzrosnie wydajnosc o 9 \(\displaystyle{ \frac{jednostek}{osobe}}\)
dlatego dziwnie podalas, ze wydajnosc mierzy sie w złotówkach
współczynnik regresji
tak mam w zadaniu więc rzeczywiście dziwne, wcześniej tego nie zauważyłam. W drugim zadaniu już tylko w jednym sa złotówki więc to pewnie błąd.
Dziękuję bardzo!
rozumiem że najważniejsze w tym zadaniu to policzyć \(\displaystyle{ a_{x} ?}\)
Dziękuję bardzo!
rozumiem że najważniejsze w tym zadaniu to policzyć \(\displaystyle{ a_{x} ?}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
współczynnik regresji
bo tutaj nie interpretuje sie \(\displaystyle{ b_x}\) bo by wyszlo WYNAGRODZENIA 0 ZŁ A PRZECIETNA WYDAJNOŚĆ -3100 "ZŁ"-- 1 lipca 2010, 12:37 --wiec trzeba patrzec jakie mamy zmienne i czy da sie zinterpretowac "wyraz wolny" funkcji regresji