granica ciagu rekurencyjnego

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
robin5hood
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1675
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 178 razy
Pomógł: 17 razy

granica ciagu rekurencyjnego

Post autor: robin5hood »

Niech \(\displaystyle{ \{a_n\}_{n = 0}^{\infty}}\) : \(\displaystyle{ a_0 = a_1 = 1, a_{n + 2} = \frac {1}{a_{n + 1}} + \frac {1}{a_n}}\) .Oblicz \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty}a_n}\)
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4084
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

granica ciagu rekurencyjnego

Post autor: Crizz »

Przecież jeżeli ta granica istnieje, to \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty}a_{n} =\lim_{n \to \infty}a_{n+1}= \lim_{n \to \infty}a_{n+2}=g}\), czyli dochodzimy natychmiast do równania \(\displaystyle{ g=\frac{1}{g}+\frac{1}{g}}\). Stąd \(\displaystyle{ g= \pm \sqrt{2}}\) i po uwzględnieniu faktu, że ciąg ma wyrazy nieujemne, \(\displaystyle{ g=\sqrt{2}}\)
robin5hood
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1675
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 178 razy
Pomógł: 17 razy

granica ciagu rekurencyjnego

Post autor: robin5hood »

Crizz pisze:Przecież jeżeli ta granica istnieje
najwazniesze to pokazać ze ta granica istnieje
ODPOWIEDZ