znajdź równanie ogólne \(\displaystyle{ \pi}\) równoległej do \(\displaystyle{ \vec{c},\vec{c}=\vec{a} \times \vec{b}}\) gdzie \(\displaystyle{ \vec{a}[2, -1, 1] \vec{b}[1, -2, 3]}\),
\(\displaystyle{ P _{0} [x, -2x, x] \in \pi}\) a \(\displaystyle{ x=\vec{a} \cdot \vec{b}}\)
mój pomysł
\(\displaystyle{ \vec{c}=\vec{a} \times \vec{b}=}\) jak zrobić macierz?
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}i & j & k\\ 2 & -1 & 1\\ 1 & -2 & 3\end{array}\right|}\)
w każdym bądź razie wynik jest następujący
\(\displaystyle{ \vec{c}=\vec{a} \times \vec{b}=-i-5i-3k}\)
wstawiam to to ogólnego równia płaszczyzny znając jej punkt \(\displaystyle{ P_{0}}\)
ale najpierw oblicze sobie x dla wcześniej wspomnianego punktu \(\displaystyle{ P_{0}}\)
więc obliczam x
\(\displaystyle{ x=\vec{a} \cdot \vec{b}=[2,-1,1] \cdot [1,-2,3]=2+2+3=7}\)
więc
\(\displaystyle{ P_{0}[7,-14,7]}\)
dlatego równanie ogólne płaszczyzny wynosi
\(\displaystyle{ -1(x-7)-5(y+14)-3(z-7)=0}\)
TAK??
płaszczyzna równoległa
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 10 wrz 2009, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
płaszczyzna równoległa
Ostatnio zmieniony 29 cze 2010, o 19:22 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Gość Specjalny
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
płaszczyzna równoległa
Jeśli w zadaniu rzeczywiście pytają o płaszczyznę równoległą do \(\displaystyle{ \vec{c}}\), to rozwiązanie jest błędne. Podejrzewam jednak, że chodziło o płaszczyznę prostopadłą do tego wektora, wtedy jest OK.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 10 wrz 2009, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska