Witam
Mam problem i mam nadzieję że ktoś mi pomoże:
Rozłóż na czynniki wielomiany:
a) \(\displaystyle{ 2x^3-5x^2-8x+20}\)
b) \(\displaystyle{ x^3-2x^2-5x+6}\)
(2 zadania) Rozklad wielomianów na czynniki
(2 zadania) Rozklad wielomianów na czynniki
a)
\(\displaystyle{ 2x^3 - 5x^2 - 8x + 20 =\\
= 2x^3 - 8x - 5x^2 + 20 =\\
= 2x \left( x^2 - 4 \right) - 5 \left( x^2 - 4 \right) =\\
= \left( x^2 - 4 \right) \left( 2x - 5 \right) =\\
= 2 \left( x - 2,5 \right) \left( x - 2 \right) \left( x + 2 \right)}\)
b)
\(\displaystyle{ x^3 - 2x^2 - 5x + 6}\)
Tutaj 1 jest pierwiastkiem.
Pozdrawiam, GNicz
\(\displaystyle{ 2x^3 - 5x^2 - 8x + 20 =\\
= 2x^3 - 8x - 5x^2 + 20 =\\
= 2x \left( x^2 - 4 \right) - 5 \left( x^2 - 4 \right) =\\
= \left( x^2 - 4 \right) \left( 2x - 5 \right) =\\
= 2 \left( x - 2,5 \right) \left( x - 2 \right) \left( x + 2 \right)}\)
b)
\(\displaystyle{ x^3 - 2x^2 - 5x + 6}\)
Tutaj 1 jest pierwiastkiem.
Pozdrawiam, GNicz
(2 zadania) Rozklad wielomianów na czynniki
Ja mam natomisat coś takiego., nie jestem pewny swojego rozwiązania więc pytam:
\(\displaystyle{ W \left( x \right) = a \left( x-y \right) - \left( bx-by \right)}\)
Dzieki.
\(\displaystyle{ W \left( x \right) = a \left( x-y \right) - \left( bx-by \right)}\)
Dzieki.
-
Skrzypu
- Użytkownik

- Posty: 1000
- Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 18 razy
(2 zadania) Rozklad wielomianów na czynniki
\(\displaystyle{ W \left( x \right) = a \left( x-y \right) - \left( bx-by \right) \\
W \left( x \right) =a \left( x-y \right) -b \left( x-y \right) \\
W \left( x \right) = \left( x-y \right) \left( a-b \right)}\)
W \left( x \right) =a \left( x-y \right) -b \left( x-y \right) \\
W \left( x \right) = \left( x-y \right) \left( a-b \right)}\)
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Posty: 2879
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
(2 zadania) Rozklad wielomianów na czynniki
\(\displaystyle{ W \left( x \right) =x^3-2x^2-5x+6=x^3-x-2x^2+2-4x+4=\\=x \left( x^2-1 \right) -2 \left( x^2-1 \right) -4 \left( x-1 \right) = \\=\left( x^2+x \right) \left( x-1 \right) - \left( 2x+2 \right) \left( x-1 \right) -4 \left( x-1 \right) = \\=\left( x-1 \right) \left( x^2-x-6 \right) =\\= \left( x-1 \right) \left( x^2+2x-3x-6 \right) =\\
= \left( x-1 \right) \left[ x \left( x+2 \right) -3 \left( x+2 \right) \right] =\\= \left( x-3 \right) \left( x-1 \right) \left( x+2 \right)}\)
= \left( x-1 \right) \left[ x \left( x+2 \right) -3 \left( x+2 \right) \right] =\\= \left( x-3 \right) \left( x-1 \right) \left( x+2 \right)}\)


