Obliczyć całke podwójną, jeżeli D jest trójkątem

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
apocalyptiq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 20 wrz 2008, o 11:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 43 razy

Obliczyć całke podwójną, jeżeli D jest trójkątem

Post autor: apocalyptiq »

Mam takie oto zadanie:
Obliczyć \(\displaystyle{ \iint_{D} sin(\pi y) dxdy}\), jeżeli D jest trójkątem o wierzchołkach (0,0), (4,2), (1,2).

Rozumiem że zewnętrzna całka będzie od 0 do 4, jak to wynika z rysunku, ale wewnętrzna jakie będzie mieć krańce?
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5027
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Obliczyć całke podwójną, jeżeli D jest trójkątem

Post autor: cosinus90 »

Najlepiej podziel sobie ten trójkąt na dwa obszary, będzie łatwiej.
apocalyptiq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 20 wrz 2008, o 11:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 43 razy

Obliczyć całke podwójną, jeżeli D jest trójkątem

Post autor: apocalyptiq »

Hm, nigdy nie robiłem tego typu zadań, z trójkątem, nie mam pojęcia jak to podzielić/rozpisać :/-- 28 czerwca 2010, 21:22 --Pogrzebałem na forum i już chyba załapałem, to będzie:
\(\displaystyle{ \int_{0}^{4}(\int_{\frac{x}{2}}^{2}sin(\pi y)dy)dx - \int_{0}^{4}(\int_{2x}^{2}sin(\pi y)dy)dx}\)?
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5027
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Obliczyć całke podwójną, jeżeli D jest trójkątem

Post autor: cosinus90 »

Tak, najprawdopodobniej tak. Dzielisz ten trójkąt "pionowo" od punktu B w dół, powstają 2 obszary.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8358
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Obliczyć całke podwójną, jeżeli D jest trójkątem

Post autor: miki999 »

Można też było zrobić bez dzielenia:
\(\displaystyle{ \int_{0}^{2} dy \int_{ \frac{y}{2} }^{2y} dx\ sin(\pi y)}\)



Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5027
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Obliczyć całke podwójną, jeżeli D jest trójkątem

Post autor: cosinus90 »

Tak, o tym nie wspomniałem, można obszar odczytać również w ten drugi sposób, gdzie y jest ograniczone liczbowo, natomiast x funkcyjnie.
ODPOWIEDZ