Wektor wodzący opisujący położenie ciała o masie m=2 kg dany jest wzorem \(\displaystyle{ r_{(t)}}\)=[\(\displaystyle{ 2 t^{3} + 2t + 1, 3 -}\)\(\displaystyle{ \sin 2t}\)\(\displaystyle{ , 3e^{-t} ]}\). Znajdź wektor siły działającej na to ciało.
Wiem, że trzeba policzyć dwa razy pochodną. Bo jak się liczy wektor wodzący to się liczy dwa razy całkę. Ale nie jestem pewny. Ktoś ma jakąś dobrą radę?
Z góry dzięki.
wektor siły działającej na to ciało
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
wektor siły działającej na to ciało
Masz wektor położenia.
Pierwsza pochodna to wektor prędkości
Druga pochodna to wektor przyspieszenia.
Zatem \(\displaystyle{ \vec{F}=m \cdot \vec{a}}\)
Stąd otrzymany wynik drugiej pochodnej mnożysz przez masę ciała.
Pierwsza pochodna to wektor prędkości
Druga pochodna to wektor przyspieszenia.
Zatem \(\displaystyle{ \vec{F}=m \cdot \vec{a}}\)
Stąd otrzymany wynik drugiej pochodnej mnożysz przez masę ciała.