Jak wyznaczyć z tego równania " r "
\(\displaystyle{ E= \frac{U}{r \cdot ln \frac{R}{r} }}\)
Równanie z logarytmem
-
- Użytkownik
- Posty: 382
- Rejestracja: 1 cze 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 61 razy
Równanie z logarytmem
To nie będzie takie proste.
\(\displaystyle{ E= \frac{U}{r \cdot \ln \left(\frac{R}{r}\right) }}\)
Po kilku przekształceniach:
\(\displaystyle{ \left(\frac{r}{R}\right)^r=e^{-\frac{U}{E}}}\)
Dalej przychodzi mi do głowy tylko to:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Funkcja_W_Lamberta
\(\displaystyle{ E= \frac{U}{r \cdot \ln \left(\frac{R}{r}\right) }}\)
Po kilku przekształceniach:
\(\displaystyle{ \left(\frac{r}{R}\right)^r=e^{-\frac{U}{E}}}\)
Dalej przychodzi mi do głowy tylko to:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Funkcja_W_Lamberta