\(\displaystyle{ f(x)=arcsin( \sqrt{x} )}\)
w punkcie \(\displaystyle{ ( \frac{1}{2},f( \frac{1}{2}))}\)
liczę \(\displaystyle{ f( \frac{1}{2}) wychodzi \frac{ \pi }{4}}\)
liczę pochodną, wychodzi \(\displaystyle{ f'(x)= \frac{1}{2(x-x^{2}) }}\)
\(\displaystyle{ f'( \frac{1}{2})}\) wychodzi 1
podstawiam do wzoru \(\displaystyle{ y-f( x_{0})=f'(x _{0})(x- x_{0} )}\)
i tu wychodzi y=x ale na wykresie wcale nie widać, że y=x jest styczna w tym punkcie.
Gdzie zrobiłem błąd?
Równanie stycznej do wykresu funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1380 razy
Równanie stycznej do wykresu funkcji
Jak dla mnie
\(\displaystyle{ f'(x)=\frac{\frac{1}{2\sqrt{x}}}{\sqrt{1-x}}=\frac{1}{2\sqrt{x-x^2}}}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ f'(x)=\frac{\frac{1}{2\sqrt{x}}}{\sqrt{1-x}}=\frac{1}{2\sqrt{x-x^2}}}\)
Pozdrawiam.