Oblicz pole obszaru pomiędzy krzywymi

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
apocalyptiq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 20 wrz 2008, o 11:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 43 razy

Oblicz pole obszaru pomiędzy krzywymi

Post autor: apocalyptiq »

Obliczyć \(\displaystyle{ \iint_{D}y dxdy}\), jeżeli D jest obszarem ograniczonym krzywymi: \(\displaystyle{ y = 3 - x^2, y = 1 - x}\). Wykonać rysunek.


Tak więc rysunek zrobiłem, widzę który to obszar. Ale jakie krańce tej całki podwójnej obrać w tym przykładzie?
Awatar użytkownika
okon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 731
Rejestracja: 12 paź 2008, o 22:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 170 razy
Pomógł: 16 razy

Oblicz pole obszaru pomiędzy krzywymi

Post autor: okon »

powinno wyglądać tak, a wynika to wprost z rysunku:

\(\displaystyle{ \int_{-1}^{2} \int_{1-x}^{3-x^2}ydxdy=...}\)
apocalyptiq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 20 wrz 2008, o 11:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 43 razy

Oblicz pole obszaru pomiędzy krzywymi

Post autor: apocalyptiq »

\(\displaystyle{ \int_{-1}^{2}dx \int_{1-x}^{3-x^2}ydy}\) czy \(\displaystyle{ \int_{-1}^{2}dy \int_{1-x}^{3-x^2}ydx}\)?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8358
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Oblicz pole obszaru pomiędzy krzywymi

Post autor: miki999 »

\(\displaystyle{ \int_{-1}^{2} dx \int_{1-x}^{3-x^2}y dy}\)



Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ