obliczanie dlugosci luku
obliczanie dlugosci luku
mam cos takiego
oblicz dlugosc luku
\(\displaystyle{ y=ln(x^2-1), x \in <2,5>}\)
z gory dzieki za rozwiazanie bo wogole nie wiem jak sie za to zabrac
oblicz dlugosc luku
\(\displaystyle{ y=ln(x^2-1), x \in <2,5>}\)
z gory dzieki za rozwiazanie bo wogole nie wiem jak sie za to zabrac
obliczanie dlugosci luku
no dobra i zostaje mi cos takiego
\(\displaystyle{ \int_{2}^{5} \sqrt{1+( \frac{2x}{x^2-1} )^2}}\)
i jak teraz taka calke rozwiazac?
\(\displaystyle{ \int_{2}^{5} \sqrt{1+( \frac{2x}{x^2-1} )^2}}\)
i jak teraz taka calke rozwiazac?
- mariuszm
- Użytkownik
- Posty: 6755
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Pomógł: 1224 razy
obliczanie dlugosci luku
Pierwiastka można łatwo się pozbyć
\(\displaystyle{ \int_{2}^{5}{ \frac{x^2+1}{x^2-1} \mbox{d}x }}\)
\(\displaystyle{ =\int_{2}^{5}{ \left( 1+ \frac{2}{x^2-1} \right) \mbox{d}x }}\)
\(\displaystyle{ =\int_{2}^{5}{ \left( 1+ \frac{1}{x-1}- \frac{1}{x+1} \right) \mbox{d}x }}\)
\(\displaystyle{ \int_{2}^{5}{ \frac{x^2+1}{x^2-1} \mbox{d}x }}\)
\(\displaystyle{ =\int_{2}^{5}{ \left( 1+ \frac{2}{x^2-1} \right) \mbox{d}x }}\)
\(\displaystyle{ =\int_{2}^{5}{ \left( 1+ \frac{1}{x-1}- \frac{1}{x+1} \right) \mbox{d}x }}\)
obliczanie dlugosci luku
dobra nie iwem skad to sie wzielo co jest wyzej moze ktos mi to bardziej szczegolowo opisac?
- mariuszm
- Użytkownik
- Posty: 6755
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Pomógł: 1224 razy
obliczanie dlugosci luku
jerckov,
Wyrażenie pod pierwiastkiem sprowadzasz do wspólnego mianownika
tak jak napisał miodzio i dalej wychodzi Tobie to co ja napisałem
Wyrażenie pod pierwiastkiem sprowadzasz do wspólnego mianownika
tak jak napisał miodzio i dalej wychodzi Tobie to co ja napisałem
obliczanie dlugosci luku
\(\displaystyle{ \sqrt{1^2+( \frac{2x}{x^2-1} )^2}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{ ( \frac{x^2-1}{x^2-1})^2 +( \frac{2x}{x^2-1} )^2}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{( \frac{x^2+2x-1}{x^2-1} )^2}}\)
to tak dziala???
\(\displaystyle{ \sqrt{ ( \frac{x^2-1}{x^2-1})^2 +( \frac{2x}{x^2-1} )^2}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{( \frac{x^2+2x-1}{x^2-1} )^2}}\)
to tak dziala???
- mariuszm
- Użytkownik
- Posty: 6755
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Pomógł: 1224 razy
obliczanie dlugosci luku
jerckov,
\(\displaystyle{ 1+ \frac{4x^2}{ \left(x^2-1 \right)^2 }= \frac{x^4-2x^2+1+4x^2}{ \left(x-1 \right) ^2} =\frac{x^4+2x^2+1}{ \left(x-1 \right) ^2}= \frac{ \left(x^2+1 \right)^2 }{ \left(x^2-1 \right) ^2}}\)
\(\displaystyle{ 1+ \frac{4x^2}{ \left(x^2-1 \right)^2 }= \frac{x^4-2x^2+1+4x^2}{ \left(x-1 \right) ^2} =\frac{x^4+2x^2+1}{ \left(x-1 \right) ^2}= \frac{ \left(x^2+1 \right)^2 }{ \left(x^2-1 \right) ^2}}\)