Warunki równowagi

Konstrukcje inżynierskie: kratownice, belki, ramy i inne.
axwell
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 30 sty 2009, o 22:23
Płeć: Mężczyzna

Warunki równowagi

Post autor: axwell »

Mam daną taką ramę:
AU
AU
fy1spi.jpg (15.25 KiB) Przejrzano 164 razy
I mam wyznaczyć warunki równowagi oraz wyznaczyć reakcji podpór, niestety nie mam pojęcia jak zacząć, może ktoś wspomoże??

Aha, podpory w trzech miejscach są ruchome (tzn. z tymi kóleczkami...) i no i po bokach są oczywiście kąty proste ...
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8358
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Warunki równowagi

Post autor: miki999 »

Tu są tylko 3 podpory, hę? Czy może 1 jest schowana w miejscu działania siły \(\displaystyle{ 2P}\)? One są przesuwne tylko w określonym kierunku, czy w obu? Jeżeli we wszystkich to wystarczy napisać 3 równania: suma wszystkich sił=0 i suma momentów względem obu osi=0.

Ukryta treść:    

Pozdrawiam.
axwell
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 30 sty 2009, o 22:23
Płeć: Mężczyzna

Warunki równowagi

Post autor: axwell »

No są tylko 3 podpory i przesuwają się w obu kierunkach...

A mam pytanie jak rozkładają się siły w podporach??

Tak by to wyglądało:??
AU
AU
90ycs1.jpg (15.25 KiB) Przejrzano 164 razy
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8358
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Warunki równowagi

Post autor: miki999 »

No coś w tym stylu. Innej możliwości chyba nie ma.
axwell
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 30 sty 2009, o 22:23
Płeć: Mężczyzna

Warunki równowagi

Post autor: axwell »

OK i ostatnie pytanie, względem którego punktu najlepiej zrobić sumę wszystkich sił?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8358
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Warunki równowagi

Post autor: miki999 »

Sumę wszystkich sił nie robi się względem żadnego pkt.
axwell
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 30 sty 2009, o 22:23
Płeć: Mężczyzna

Warunki równowagi

Post autor: axwell »

W takim razie to już wszystko mi się pomieszało, bo wg. mnie powinna być tu suma momentów względem jakiegoś punktu + suma sił względem osi 'x' + suma sił względem osi 'y'...

Ale, dzięki że chcesz pomóc :)
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8358
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Warunki równowagi

Post autor: miki999 »

Suma wszystkich sił =0 (w ogóle wszystkich, a nie względem jakiegoś tam pkt.). No i momenty względem osi, jak piszesz.



Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ