udoodnij ze równanie ma rozwiązanie
\(\displaystyle{ sin(cos(x))=x}\)
wykazać że równanie ma rozwiazanie
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
wykazać że równanie ma rozwiazanie
Definiujemy funkcję:
\(\displaystyle{ f(x):=sin(cos(x))-x}\)
Jest to funkcja ciągła. Czemu?
Powołaj się teraz na twierdzenie :
http://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_Darboux
I pokaż, że ta funkcja ma miejsce zerowe. (co od razu da nam tezę)
\(\displaystyle{ f(x):=sin(cos(x))-x}\)
Jest to funkcja ciągła. Czemu?
Powołaj się teraz na twierdzenie :
http://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_Darboux
I pokaż, że ta funkcja ma miejsce zerowe. (co od razu da nam tezę)