Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
-
piasektt
- Użytkownik

- Posty: 195
- Rejestracja: 14 paź 2007, o 20:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MM
- Podziękował: 29 razy
Post
autor: piasektt » 25 cze 2010, o 19:14
Witam
Proszę o sprawdzenie czy dobrze rozwiązałem,ewentualnie poprawkę:
\(\displaystyle{ \int\limits_{0}^{\pi/2}cos^3t*3cos^2t*(-sint)-sin^3t*3sin^2t*(cost)dt= -3\int\limits_{0}^{\pi/2}cos^5t*sint+sin^5t*cost)dt= -3(-\frac{1}{6}cos^6+\frac{1}{6}sin^6) = -1}\)
-
miodzio1988
Post
autor: miodzio1988 » 25 cze 2010, o 19:18
Nie widzę błędów (argument tylko zjadłeś pod koniec)
-
piasektt
- Użytkownik

- Posty: 195
- Rejestracja: 14 paź 2007, o 20:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MM
- Podziękował: 29 razy
Post
autor: piasektt » 25 cze 2010, o 20:03
OK,dzieki!