obszar ograniczony krzywymi
obszar ograniczony krzywymi
obszar ograniczony krzywymi
\(\displaystyle{ y= x^{2} , \ y=2x}\)
obrócono wokół osi OY. Oblicz objętość powstałej bryły. Narysuj tą bryłę.
\(\displaystyle{ y= x^{2} , \ y=2x}\)
obrócono wokół osi OY. Oblicz objętość powstałej bryły. Narysuj tą bryłę.
Ostatnio zmieniony 25 cze 2010, o 13:23 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
obszar ograniczony krzywymi
granicami są 4 i 2 tylko że nie wiem co dalej, bo nie wiem którą funkcje mam podłożyć pod wzór na objętość
obszar ograniczony krzywymi
a dlaczego akurat tak ma być to zapisane? Jak podkładam tą funkcję do wzoru to wychodzi mi objętość na minusie, czy to jest możliwe? Chyba że mam zły wzór, podaj wzór z jakiego Ty korzystasz.
-
- Moderator
- Posty: 10367
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
obszar ograniczony krzywymi
przepraszam zle Ci powiedzialem! ma byc \(\displaystyle{ f_1(x)=2x,\ f_2(x)=x^2}\) i roznica objetosci tych bryl to jest objetosc calosci (rysunek polecam) wiec \(\displaystyle{ V=\pi\int\limits^a_bf_1^2(x)\mbox{d}x-\pi\int\limits^a_bf_2^2(x)\mbox{d}x}\) gdzie \(\displaystyle{ a,b}\) to odpowiednie granice calkowania
obszar ograniczony krzywymi
ja umiem narysowac tylko te funkcje a nie widze zadnej bryly w tym, moglabym prosic o rysunek? Dziekuje za pomoc -- 25 cze 2010, o 17:16 --a czy ten wzor nie jest na obrot bryly wokol osi OX, bynajmniej ja go mialam podanego dla tej osi.
-
- Moderator
- Posty: 10367
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
obszar ograniczony krzywymi
kurcze dobrze ze jestes dociekliwy bo znowu nie zauwazylem ze obrot wokol Oy ma byc (ten moj jest dla Ox) ale to nie zmienia wiele. wtedy wystarczy zamienic postac funkcji \(\displaystyle{ y=f(x)}\) na postac \(\displaystyle{ x=g(y)}\) ,punkty przeciecia tych wykresow to \(\displaystyle{ A_1=(0,0),A_2=(2,4)}\) ,a funkcje to \(\displaystyle{ y=2x,y=x^2\Leftrightarrow x=\frac{y}{2},x=\sqrt{y}\ \text{dla}\ x\ge0}\)
analogiczny wzor na objetosc bryly w obrocie wokol Oy to \(\displaystyle{ V=\pi\int\limits^a_bx^2(y)\mbox{d}y}\) gdzie \(\displaystyle{ x(y)}\) to zaleznosc \(\displaystyle{ x}\) od \(\displaystyle{ y}\) i na podstawie rysunku trzeba odjac objetosc bryly powstalej przez obrot \(\displaystyle{ x=\sqrt{y}}\) wokol osi Oy od objetosci bryly powstalej przez obrot \(\displaystyle{ x=\frac{y}{2}}\) i znajdz juz odpowiednie granice (pytaj gdybys nie rozumial czegos)
analogiczny wzor na objetosc bryly w obrocie wokol Oy to \(\displaystyle{ V=\pi\int\limits^a_bx^2(y)\mbox{d}y}\) gdzie \(\displaystyle{ x(y)}\) to zaleznosc \(\displaystyle{ x}\) od \(\displaystyle{ y}\) i na podstawie rysunku trzeba odjac objetosc bryly powstalej przez obrot \(\displaystyle{ x=\sqrt{y}}\) wokol osi Oy od objetosci bryly powstalej przez obrot \(\displaystyle{ x=\frac{y}{2}}\) i znajdz juz odpowiednie granice (pytaj gdybys nie rozumial czegos)