Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
-
JAzz
- Użytkownik

- Posty: 11
- Rejestracja: 11 gru 2008, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Leszno.Zielona Góra
Post
autor: JAzz » 24 cze 2010, o 19:50
Witam.
Wyznaczyć za pomocą tw.ch.o resztach. Przykład i to co ja do tej pory zrobiłem.
\(\displaystyle{ \begin{cases} x \equiv 7(mod 22) \\ x \equiv 18(mod 31) \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ x = 22t + 7}\)
\(\displaystyle{ 22t + 7 \equiv 18(mod 32)}\)
\(\displaystyle{ 22t \equiv 11(mod 31)}\)
\(\displaystyle{ 2t \equiv 1(mod 31)}\)
Nie wiem jak wyznaczyć t. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
-
BettyBoo
- Użytkownik

- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1380 razy
Post
autor: BettyBoo » 24 cze 2010, o 20:03
No fajnie, ale co te Twoje obliczenia mają wspólnego z chińskim twierdzeniem o resztach? Ty to obliczasz wprost, zwykłą metodą podstawiania.
Co do Twojego pytania - generalnie mamy tak, że
\(\displaystyle{ 2t \equiv 1(mod 31)\ \Leftrightarrow \ \exists k\in Z\quad 2t+31k=1}\)
Zatem rozwiązanie tej kongruencji jest równoważne z rozwiązaniem odpowiedniego równania diofantycznego (a na to są wzory).
Oczywiście, w Twoim przykładzie można zgadnąć to rozwiązanie (łatwo widać, jakiej postaci liczby pomnożone przez \(\displaystyle{ 2}\) dają liczbę postaci \(\displaystyle{ 31k+1}\))
\(\displaystyle{ t=16+31s,\ s\in Z}\).
Pozdrawiam.