Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
-
bilskij
- Użytkownik

- Posty: 11
- Rejestracja: 10 mar 2010, o 13:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dydnia
Post
autor: bilskij » 24 cze 2010, o 19:02
Rozwiązać równanie rekurencyjne \(\displaystyle{ a_{n+1}= -8a_{n}-16a_{n-1}, n>0}\). Warunki początkowe \(\displaystyle{ a_{0}=5, a_{1}=17}\).
Wynik \(\displaystyle{ a_{n}=(5-9 \frac{1}{4}n)(-4) ^{n}}\)
Sprawdzcie prosze czy dobrze mi wyszlo ?
Pozdrawiam
-
abc666
Post
autor: abc666 » 24 cze 2010, o 19:07
Jest ok.