Nie mam pojęcia jak zbadać zbieżności tego:
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \frac{cosn\pi}{ \sqrt[n]{n^{n}+nx^{n}-nb}}}\)
mogę:
\(\displaystyle{ cosn\pi = (-1)^{n}}\)
ale co to daje?
\(\displaystyle{ x \in (b; \infty)\newline
b >0}\)
Zbieżność szeregu
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 23 cze 2010, o 23:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 427 razy
Zbieżność szeregu
Twierdzenie o trzech ciagach
Na początek wykorzystaj informację, iż \(\displaystyle{ -1 \le cos \alpha \le 1}\) co zresztą widać również przy Twoim wnętrzu funkcji cosinus.
Na początek wykorzystaj informację, iż \(\displaystyle{ -1 \le cos \alpha \le 1}\) co zresztą widać również przy Twoim wnętrzu funkcji cosinus.